Donderdag 8 september ging in Brussel voor de elfde keer Design September van start. Tot het einde van de maand vinden meer dan honderd designevents plaats in de Belgische hoofdstad. Master Meubel pikte drie krenten uit de heerlijke pap.

 

Philipp Thonet

Wanneer? Vrijdag 16 september, 18u
Waar? Pro Materia Gallery, Rue Franz Merjay 142

In 1819 ging Michael Thonet in het Duitse Boppart aan de slag als zelfstandig schrijnwerker. Met zijn iconische stoelen Nr. 14, die vandaag nog steeds geproduceerd wordt, en de 209, waar Le Corbusier een groot fan van was, zorgde hij ervoor dat Thonet synoniem werd met innovatieve en elegante meubelen van hoge kwaliteit. Die traditie werd via de Bauhausperiode met de meubelen met ijzeren buizen voortgezet tot de dag van vandaag.

Michael Thonets achter-achterkleinzoon Philipp Thonet werkt sinds 1984 voor het familiebedrijf. Als sales manager voor de Verenigde Staten licht hij toe waar Thonet vandaag voor staat. Zo zal hij ongetwijfeld aandacht besteden aan de 2000-collectie van loungemeubelen in gebogen hout, de nieuwe 1025 bijzettafel, ontworpen door de Belg James Van Vossel, en de oplossingen op maat die Thonet haar klanten kan aanbieden.

Xavier Lust

Wanneer? Vrijdag 16 tot en met zondag 18 september
Waar? Design studio Elixir, Emile de Bécolaan 75

Om de tiende verjaardag van Design September extra cachet te geven, kreeg Xavier Lust vorig jaar een solotentoonstelling in concertzaal Le Botanique. Lust studeerde in Brussel, waar hij al sinds 1992 een eigen studio heeft.

In 2000 is hij de eerste ‘buitenstaander’ die een ontwerp gerealiseerd ziet worden door MDF Italia. Het is het begin van een internationale veroveringstocht, met samenwerkingen met onder meer De Padova, Driade, Fiam, Kristalia en Extremis. De ontwerpen van de Brusselaar vallen op door de zichtbare spanning en de zwierige curves, geïnspireerd door zijn fascinatie voor het plooien van metaal.

Met zijn eigen designstudio is Xavier Lust actief in vier domeinen, van interieurarchitectuur voor privépersonen over werken op maat van kunstgalerijen tot industrieel design. Wie graag een blik binnen werpt bij de Brusselaar kan dat exclusief tijdens één weekend van Design September.

Gaetano Pesce

Wanneer? Woensdag 28 september, 20u15
Waar? Flagey, Heilig-Kruisplein

In zijn vijftigjarige carrière werkte de Italiaan Gaetano Pesce onder meer als architect, interieurdesigner en meubelontwerper. Hij tekende de plannen voor onder meer het Maison des Enfants in het Parc de la Vilette in de Franse hoofdstad Parijs, het Organic Building in Osaka, Japan en de gallery Mourmans in het Belgische Knokke Het Zoute. Zijn ontwerpen maken deel uit van de permanente collectie van meer dan dertig musea, waaronder het Museum of Modern Art in New York, het Centre Pompidou in Parijs en het Vitra Design Museum in Weil am Rhein.

Als meubelontwerper kennen we Pesce van samenwerkingen met B&B Italia (onder meer de Up reeks), Vitra (Greene Street Chair) en Cassina (Feltri fauteuil). Hij vertrekt steeds van het principe dat het modernisme niet zozeer een stijl als wel een manier is om het heden te interpreteren en te kijken naar de toekomst, waar individualiteit gevierd wordt.

Naast Gaetano Pesce spreken ook de Zweedse architect Mårten Claesson, de Spaanse kunstenaar Eugeni Quittlet en de Libanese ontwerper Carlo Massoud in Flagey. Toegang tot één lezing kost 7 euro, voor alle vier samen betaal je 23 euro.

 

Het volledige programma van Design September vind je op hun website.