adjustable table eileen gray

De Ierse ontwerpster Eileen Gray wist haar mannetje te staan tussen ontwerpers als Mies van der Rohe, Le Corbusier en Marcel Breuer. Ze stierf in 1976 op 98-jarige leeftijd, maar wordt nog steeds gezien als een van de pioniers van het modernisme.

Voor haar villa aan de Côte d’Azur ontwierp ze een scala aan meubelen, waaronder de Adjustable Table E 1027. In 1978 werd deze bijzettafel opgenomen in de permanente collectie van het Museum of Modern Art in New York.

Vandaag de dag wordt de Adjustable Table E 1027 geproduceerd en gedistribueerd door ClassiCon, in overeenstemming met licentiehouder Aram Designs in Londen.

Toch is de Adjustable Table een van de meest gekopieerde designs ooit. We bespreken hieronder daarom kort hoe je een origineel stuk kan onderscheiden van een replica.

  • Verschil in gewicht

De originele ClassiCon versie weegt zo’n 8kg, terwijl de meeste replica’s slechts 6kg zwaar zijn. De oorzaak hiervan ligt in de dikte van de materialen en het gebruikte staal. ClassiCon gebruikt namelijk enkel buisvormig staal dat koud gerold wordt en specifiek geproduceerd wordt voor kwalitatieve designmeubelen.

adjustable table eileen gray

adjustable table eileen gray - sticker

  • Label op het bovenblad

Elk origineel stuk heeft een label op het glazen bovenblad. Hierop staan het logo van ClassiCon, Eileen Gray’s handtekening en de naam van de licentiehouder Aram Designs.

  • Gravures in het staal

Een authentiek design herken je ook aan de gravures op een van de tafelpoten. Hierin staan de naam van de licentiehouder, de handtekening van de ontwerpster, het logo van ClassiCon en het serienummer gegraveerd.

  • Esthetische kenmerken

Naast het gewicht, het label en de gravures zijn er nog een aantal andere esthetische kenmerken die een onderscheid mogelijk maken. Denk hierbij aan de afwerking van de hoeken, de verhoudingen van het meubelstuk, de afwerking van het glazen tafelblad, enzovoort. Deze kunnen echter verschillen per replica.

Wil je een authentieke Adjustable Table E 1027 kopen, zoek dan een betrouwbare verdeler zoals Master Meubel. Wij vertellen je graag meer over dit prachtige designstuk. Je kan de authentieke Adjustable Table E 1027 vinden in onze showroom of bestellen via onze webshop.