Master Meubel concentreert al haar activiteiten in haar historische gebouw langs de Steenweg op Diest. Het Turnhoutse bureau Architects in Motion (AIM) ontwerpt een magazijn en atelierruimtes in lijn met de oorspronkelijke architectuur van het gebouw, een prachtig voorbeeld van Kempens modernisme.

Master Meubel is meer dan een meubelzaak. Onze showroom is gevestigd in een gebouw dat eind jaren zestig werd ontworpen door Lou Jansen en Rudi Schiltz. Daarnaast hebben we een meubelmakerij, een spuiterij, een stoffeerderij en een atelier voor raamdecoratie onder dak. Die waren ondergebracht in Meubelambacht aan de Everdongenlaan in Turnhout.

“Om onze dienstverlening voor de klanten nog te verbeteren, concentreren we al onze activiteiten op één locatie”, vertelt Goele Vermeeren, zaakvoerder van Master Meubel en Meubelambacht. “We hebben een bouwvergunning gekregen voor een nieuw magazijn en extra ateliers. Bovendien wordt in de showroom onze slaapkamerafdeling uitgebreid. De werken zijn van start gegaan, in september nemen we de nieuwbouw in gebruik.”

Tot september gebruikt Master Meubel magazijnruimte bij Meubelambacht, dat al begonnen is met een uitverkoop. Tijdens de werken is afhaling in de winkel niet mogelijk. Klanten kunnen terecht bij Meubelambacht, Everdongenlaan 1 in Turnhout, op 5 minuten rijden van onze showroom. Alle informatie vindt u hier.

Historische cirkel rond

De plannen voor de uitbreiding werden getekend door het Turnhoutse bureau Architects in Motion (AIM). Het magazijn achteraan, dat afweek van de rest van het historische gebouw, maakt plaats voor een nieuw volume van een kleine 1000 m². “Het omvat onder meer drie loskades voor vrachtwagens, atelierruimtes voor de schrijnwerkerij, de stoffeerderij en de raamdecoratie en een schakelvolume met een lift”, aldus AIM. “Zowel op vlak van duurzaamheid als het praktische functioneren kan Master Meubel met deze nieuwbouw minstens 30 jaar verder.”

Met deze samenwerking maken Master Meubel en Architects in Motion ook een historische cirkel rond. In 1968 liet Luc Hendrickx zijn meubelzaak Sint-Antonius bouwen. “Mijn vader Frans, die samen met wijlen zijn tweelingbroer Vic in 1976 Meubelambacht oprichtte, keek op naar dat prachtige gebouw”, zegt Goele Vermeeren. Twaalf jaar na de dood van Hendrickx, in 1985, slaagde Frans Vermeeren er in het gebouw over te kopen. Sindsdien verkoopt Master Meubel er hedendaags meubilair in een historisch kader.

Ria Keuppens, de weduwe van Hendrickx, hertrouwde met architect Carli Vanhout. Die had eerder met zijn overleden vrouw Mia, dochter van architect Jozef Schellekens, drie kinderen gekregen, waaronder Luc Vanhout. Hij is vandaag samen met Bart Janssens zaakvoerder van Architects in Motion. “De architectuur van Lou Jansen ligt ons nauw aan het hart. Eerder hebben we de door hem ontworpen woning Verlinden, de voormalige dokterspraktijk Mol, langs de Parklaan in Turnhout al zorgvuldig gerenoveerd. We zijn ons als geen ander bewust van de waarde van het gebouw van Master Meubel.”

Linken actualiseren

Het nieuwe magazijn- en ateliercomplex zal letterlijk en figuurlijk in het verlengde van het bestaande gebouw liggen. Het raster met eenheden van ongeveer 10 op 5 meter waarop Master Meubel gebouwd is, wordt gerespecteerd. Dezelfde materialen worden gebruikt, zelfs de ritmiek van de raampartijen wordt aangehouden.

Ook Goele Vermeeren is verheugd over de samenwerking. “Respect voor de geschiedenis van dit gebouw is heel belangrijk voor ons. We hebben dan ook bewust gekozen voor AIM, dat die link met het verleden actualiseert. Bovendien worden de werken uitgevoerd door de firma Vanhout.pro, die meer dan honderd jaar geleden opgericht is door Karel Vanhout, de grootvader van Carli Vanhout. Het blijft dus allemaal binnen dezelfde familie, het verhaal klopt helemaal voor ons.”