A+ Architecture in Belgium en Bozar/Paleis voor Schone Kunsten presenteren deze zomer een expo over het werk van Simone en Lucien Kroll. Lucien tekende onder meer het beroemde Brusselse Mémé, Simone zorgde voor artistieke en ecologische toetsen lang voor dat bon ton was.

De Brusselse architect en stedenbouwkundige Lucien Kroll liet zich vanaf de jaren zestig opmerken met zijn ‘participatiearchitectuur’. Daarin ging hij op zoek naar een evenwicht tussen duurzaamheid, constructie en menselijke waarden. Zijn bekendste Belgische verwezelijking is zonder twijfel het Maison des Médecins of La Mémé, de medische faculteit in Louvain-la-Neuve en Woluwe. De afgelopen jaren oogste Kroll vooral succes in Frankrijk, met onder meer enkele grote realisaties in Auxerre.

Debatten en lezing

De expo in Bozar belicht tachtig projecten en verwezenlijkingen aan de hand van talrijke tekeningen, originele plannen, teksten, video’s en onuitgegeven foto’s. Daarnaast vinden er op donderdag 25 augustus en donderdag 8 september debatten plaats over respectievelijk het educatieve aspect van participatie en het geniale van La Mémé. Er zijn ook rondleidingen in het beroemde gebouw zelf mogelijk. Tijdens de finissage van de tentoonstelling, op zondag 18 september, geeft Lucien Kroll zelf een lezing.

Meer info vind je op de websites van A+ en Bozar.