Wie bij Master binnen wandelt, kan niet naast de Up5 met poef kijken. B&B Italia is een van de merken die vanaf het prille begin een plaats kregen in onze toonzaal. En ‘La Mama’ is na een halve eeuw nog steeds een van hun meest iconische stukken.

September 1969. De eerste mens is geland op de maan, muziekfestival Woodstock brengt een mensenmassa op de been en Eddy Merckx fietst de concurrentie op een hoopje. Op het Salone del Mobile in Milaan presenteert Gaetano Pesce zijn nieuwste stoel. Voor een met verstomming geslagen publiek blaast de Up5 zichzelf op tot ze haar vrouwelijke vormen heeft aangenomen.

Stevige boezem en grote kont

Pesce is gefascineerd door kinetische kunst, op art en het Bauhaus. Hij doopt zijn ontwerp Up5 maar in de studio spreekt iedereen al snel over La Mama. Voor de vorm, wel eens omschreven als ‘een stevige boezem en grote kont’, liet Pesce zich inspireren door oude beeldjes van de vruchtbaarheidsgodin en de Zweedse actrice Anita Ekberg, tot sekssymbool verheven door Federico Fellini in La Dolce Vita.

Maar de Up5 is meer dan weelderige vormen. Pesce verbond de bijhorende poef met een elastisch koord aan zijn stoel. Daarmee wou hij een feministische boodschap versturen: de vrouw en moeder die geketend en getekend is, een slavin van mannelijke vooroordelen.

La Mama onder de douche

De inspiratie voor La Mama kwam onder de douche. Pesce kneep in zijn spons, die voor 80% uit lucht bestond, en zag hoe die zijn originele vorm terug aan nam. Daarop ontwierp hij een stoel die samengepakt verzonden wordt en ter plaatse opgeblazen wordt door gas. Bij nieuwere versies is het schadelijke gas vervangen door een andere constructie.

De Up5 werd geproduceerd door C&B Italia, dat een jaar later van naam veranderde naar B&B Italia. Het Italiaanse bedrijf viert nu de halve eeuw dat het gedurfde maar succesvolle ontwerp van La Mama deel uit maakt van haar collectie. Er werden nieuwe kleuren en een 50th Anniversary Special Edition van de armstoel uitgebracht.

B&B Italia is uiteraard veel meer dan enkel de Up5. Je kan er makkelijk een volledig interieur inrichten, van zetels en kasten over bedden en outdoor tot het kleinste tafeltje in huis. Het merk staat nog steeds garant voor Italiaanse klasse.

Bekijk hier onze showroommodellen van B&B Italia

Bekijk hier meer inspiratie


Realisatie: de juiste meubels zorgen voor meer licht
Om meer licht je interieur binnen te trekken, hoef je niet noodzakelijk muren te slopen of ramen te vergroten. Ontdek in deze realisatie hoe de combinatie van de juiste meubelen, verlichting en


Drie tips voor een gezellige thuis
Het slechte nieuws: de winter komt er aan. Het goede nieuws: de winter komt er aan! Niets gezelliger dan tijdens de kortste dagen van het jaar thuis te cocoonen. Master geeft je drie handige tips


Meesterlijk design: hedendaags en toch tijdloos
Master Meubel is fan van de meesters van hedendaags design. Daaronder rekenen we niet alleen grote namen uit het verleden maar ook de talenten van vandaag. Deze inrichting laat zien hoe makkelijk die


Een volledig interieur aan kleine prijzen
Donderdag 19 december ben je welkom in onze showroom voor de wintereditie van onze Pre-Sale Nocturne. Je vindt er toonzaalmodellen aan een scherpe prijs als voorbode van de wintersolden. Benieuwd?