De Unesco heeft zeventien gebouwen in zeven landen van Le Corbusier, waaronder het Antwerpse Huis Guiette, gekwalificeerd als werelderfgoed. Naast architect was Le Corbusier ook meubelontwerper. Cassina heeft nog steeds het alleenrecht op de LC Collection.

PLCJ2Aanvankelijk maakte Le Corbusier, geboren in 1887 als Charles-Édouard Jeanneret-Gris, gebruik van bestaande meubelen voor zijn projecten. Hij begon te experimenteren met meubelontwerp in 1928, toen architecte Charlotte Perriand zijn studio vervoegde. Ook zijn neef Pierre Jeanneret droeg bij aan zijn designs.

De originele LC Collection bestaat uit negentien stukken, waarvan de eerste vier allicht de bekendste zijn. Dit zijn de LC1 Basculant stoel, later ook wel Sling Chair genoemd, de LC2 Grand confort, petit modèle en LC3 Grand confort, grand modèle fauteuils en de LC4 Chaise longue. Die werden allemaal voorgesteld op de Parijse kunstbeurs Salon d’Automne in 1928. Le Corbusier zag meubelen als “volgzame dienaars”. “Een goede dienaar is discreet en cijfers zichzelf weg om zijn meester vrij te laten. Uiteraard zijn deze kunstwerken ook hulpmiddelen, prachtige hulpmiddelen. En lang leve de goede smaak die zich uit in de keuze, subtiliteit, proportie en harmonie.”

Exclusieve productie van de LC Collection

Het Duitse Thonet begon vanaf 1930 de meubelen van Le Corbusier, Jeanneret en Perriand te vervaardigen. Via de Zwitserse galerie-eigenaar Heidi Weber, die vanaf 1959 de LC Collection door lokale ambachtslui liet vervaardigen, kwam de productie in 1964 exclusief terecht bij het Italiaanse Cassina S.p.A. in Meda.

Meer dan een halve eeuw later blijft Cassina de enige firma die de LC Collection mag vervaardigen en verkopen. Het designbedrijf combineert handenarbeid met de nieuwste technologie om deze tijdloze klassiekers nog steeds naar het authentieke voorbeeld van bijna een eeuw geleden te produceren. Naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de LC Collection kregen de meubelen een milieuvriendelijker jasje aangemeten.

Bekijk hieronder de LC50 verjaardagsfilm of ontdek hier ons assortiment meubelen van Le Corbusier.