Architect Arne Jacobsen haatte de term ‘ontwerper’, hij tekende meubels die perfect pasten binnen zijn gebouwen. Dankzij zijn samenwerking met Fritz Hansen groeiden enkele van zijn stoelen toch uit tot klassiekers. Begin volgend jaar gaat een nieuw ontwerp van de bijna 50 jaar geleden overleden Jacobsen in productie.

Arne Jacobsen studeerde nog architectuur aan de Royal Danish Academy of Fine Arts toen hij in 1925 in de Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes in Parijs een zilveren medaille won met zijn ontwerp voor een stoel. Tijdens de beurs bezocht hij het paviljoen van Le Corbusier.

Later raakte de jonge Deen tijdens een reis naar Duitsland onder de indruk van de gebouwen van Mies van der Rohe en Walter Gropius. Onder hun invloed tekende Jacobsen huizen, kantoorgebouwen en wijken. De beroemdste zijn allicht de Bellevue badplaats, het gemeentehuis van Rødovre en het SAS Royal Hotel.

Arne Jacobsen en het SAS Royal Hotel

Het SAS Royal Hotel, een opdracht van luchtvaartmaatschappij Scandinavian Airlines System, zou best eens het eerste designhotel ter wereld kunnen zijn. Het was bovendien de eerste wolkenkrabber in Denemarken en bijna tien jaar lang, tot 1969, het hoogste gebouw van het land. Jacobsen ontwierp letterlijk alles, van de gevel over de meubels tot de asbakken die verkocht worden in de cadeauwinkel.

Vandaag zijn bijna alle ontwerpen van Jacobsen vervangen. Het hotel wordt daarom wel eens zijn ‘verloren Gesamtkunstwerk’ genoemd. Slechts één kamer, nummer 606, is in zijn oorspronkelijke staat gehouden. Designliefhebbers kunnen er nog genieten van de originele, groene meubels en de houten muurpanelen.

Samenwerking met Fritz Hansen

Voor de uitvoering van de meubels in het SAS Hotel deed Jacobsen beroep op de firma Fritz Hansen. Hij werkte al samen met het bedrijf sinds voor de Tweede Wereldoorlog. Samen schonken ze de wereld een aantal designklassiekers.

  • Ant, 1952

Driepotige stoel, bedoeld voor de kantine van het pharmaceutische bedrijf Novo Nordisk, licht, stabiel en stapelbaar.

  • Series 7, 1955

Origineel bekend als Model 3107, gebaseerd op een ontwerp en een multiplextechniek ontwikkeld door Charles en Ray Eames.

  • Grand Prix, 1957

Origineel bekend als Model 4130, won de Grand Prix tijdens de elfde Triënnale in Milaan, gebaseerd op de 3107.

  • Swan, 1958

Ontworpen voor de lobby van het SAS Royal Hotel en hergebruikt in latere projecten, maakte indruk dankzij de sierlijke, ronde vormen.

  • Egg, 1958

Eveneens ontworpen voor de lobby van het SAS Royal Hotel, geïnspireerd door de Womb stoel van Eero Saarinen.

Little Giraffe, een nieuwe oude stoel

Jacobsen ontwierp nog meer stoelen voor het SAS Royal Hotel, waaronder Drop, die nooit in productie gingen. De Giraffe, met een hoge rugleuning, plaatste hij in het restaurant van het hotel. De Little Giraffe, een kleine broer met een minder hoge rug, wordt momenteel voor het eerst geproduceerd door Fritz Hansen. De ‘nieuwe’ stoel verschijnt in februari 2019 op de markt.

Verliefd geworden op de meesterlijke ontwerpen van Arne Jacobsen? Geniet van de foto’s van de Little Giraffe hieronder of contacteer ons voor nog meer informatie. Deze meubels vind je uiteraard ook in onze showroom.