Carlo Mollino was een Italiaans architect en ontwerper die in 1973 overleed. Dankzij Aurelio Zanotta, stichter van het bekende Italiaanse designmerk, is zijn meubilair vandaag nog te bewonderen in kantoren en woningen. Ontdek samen met ons het merk Zanotta. 

Carlo Mollino (6 mei 1905 – 27 augustus 1973) is vooral bekend als architect. Hij tekende onder meer het Auditorium RAI (1952, gerestaureerd in 2006), de Camera di Commercio (1964) en het Teatro Regio Torino (1973), allemaal in zijn geboortestad Turijn. Voor zijn meesterwerk, de Società Ippica Torinese (1936-’39), liet hij zich inspireren door Alvar Aalto en Erich Mendelsohn. Het werd jammer genoeg in 1960 vernield.

Mollino was gek op snelheid, of het nu in een raceauto, aan boord van een vliegtuig of op de skilatten was. Die invloeden zijn goed zichtbaar in de meubels die hij ontwierp voor zijn woningen en appartementen. De golvende lijnen van de houten frames die zijn tafels ondersteunen doen denken aan skipistes en racebanen. De metalen verbindingen herinneren aan de begindagen van de luchtvaart. “Alles is toegestaan, als het maar fantastisch is”, om het in de woorden van Carlo Mollino zelf te zeggen.

Mollino’s ontwerpen uit de jaren veertig en vijftig worden dankzij Aurelio Zanotta, stichter van designmerk Zanotta, opnieuw geproduceerd sinds de jaren tachtig. Het zijn iconische, elegante meubels, van zijn eerste ontwerp, het Carlino nachttafeltje, over het Cavour bureau met zijn zwevende dunne lijnvoering tot de eclectische Ardea en Gilda fauteuils.

De Milo spiegel weerspiegelt het silhouette van het wereldberoemde standbeeld waar hij naar vernoemd werd. De houten Fenis stoel, gebaseerd op traditionele stoelen uit de regio van Valle d’Aosta, gebruikte Mollino zowel in universiteitsgebouwen als woningen. In het Casa Orengo (1949) plaatste hij twee prachtige tafels met gebogen eiken frame en een glazen blad, de Arabesco en de Reale.

De Reale werd vernoemd naar het verzekeringsbedrijf waarvoor hij ontworpen werd. In juni 2005 brak deze tafel in Christie’s in New York het wereldrecord voor duurste meubel uit de 20ste eeuw met een verkoopsprijs van meer dan 3,8 miljoen dollar.

MASTER TIP: In onze showroom ontdek je heel wat producten van Zanotta. Zo kwamen pas nog het Oliva zeteltje en de Graphium tafeltjes binnen. Bekijk alle foto’s hieronder. Zanotta bracht recent ook enkele nieuwe versies uit van enkele klassiekers van Carlo Mollino. Klik hier voor meer informatie.

Bekijk hier onze showroommodellen van Zanotta

Laat je verder inspireren


Lente-inspiratie: aperitieven op je terras
De warmterecords sneuvelen weer en het heerlijke weer slaagt er in om toch bij iedereen een glimlach op het gezicht te toveren. Blijf dus in je kot, bestel je outdoorproducten online in onze webshop


Geen Salone del Mobile: welkom bij de Master Design Week
Het Salone del Mobile, de jaarlijkse hoogmis voor hedendaags design in Milaan, is om begrijpelijke redenen afgelast. Master blijft haar klanten echter graag inspireren. Welkom dus bij de Master


3 concrete tips voor het thuiswerken
De coronacrisis legt niet alleen ons sociale leven stil maar heeft ook een enorme impact op onze werksituatie. Veel mensen moeten plots of nog meer thuis werken. Master interieurarchitecte Jill geeft


Realisatie: een rustige wachtruimte voor KineMotion
Kinesistenpraktijk KineMotion is gevestigd in Turnhout. Master Meubel nam de wachtruimte onder handen, met als resultaat meer rust en gezelligheid voor de klanten.

Bekijk hier alle foto's van onze toonzaalmodellen