In memorian: Lou Jansen

De Turnhoutse architect Lou Jansen is op vrijdag 6 december 2019 overleden. Hij werd 84 jaar. Jansen maakte deel uit van de Turnhoutse School, een invloedrijke modernistische stroming. Hij tekende de plannen voor enkele iconische gebouwen in de Kempen, waaronder ook onze showroom.

Lou Jansen studeerde architectuur aan Sint-Lukas in Brussel. Tijdens verschillende reizen, onder meer naar Belgisch Congo en Amerika, ontwikkelt hij een voorliefde voor modernistische architectuur. Zo maken bijvoorbeeld de gebouwen van Mies van der Rohe een grote indruk op hem.

Samen met goede vriend en studiegenoot Rudi Schiltz richt hij na zijn studies een architectenbureau op. In de jaren zestig haalt het duo meer dan 120 opdrachten binnen. Bekende iconische Kempense gebouwen van Jansens hand zijn de Sint-Jozefkerk in Meerhout, het kantoorgebouw van Van Gorp in Ravels, de Turnhoutse lagere jongensschool Sint-Victor en de meubeltoonzaal Sint-Antonius, waar vandaag onze showroom gevestigd is.

Met zijn specifieke stijl wordt Jansen tot de Turnhoutse School gerekend. Die invloedrijke modernistische stroming bestaat voorts uit generatie- en stadsgenoten Paul Neefs, Paul Schellekens en Carli Vanhout. De Turnhoutse School zette het kleinstedelijke Turnhout en omgeving op de architecturale kaart en vormde de brug tussen het voor- en naoorlogse modernisme.

Lou Jansen overleed na een lange ziekte, vijftig jaar nadat zijn beste vriend Rudi Schiltz het leven liet in een auto-ongeval.