Als er een perfect moment is om de gezellige Deense ‘hygge’-lifestyle te omarmen, dan wel het eindejaar. Ontwerpen uit het Deense design, in jouw interieur en onder jouw kerstboom, maken het plaatje af. Maar vanwaar komen de lijnen in het Hammershøi-servies en de strepen op de Omaggio-vazen van Kähler en naar wie werd Songbird Georg van Kay Bojesen vernoemd?

Hygge is volgens de Denen zelf een overtaalbare gemoedstoestand die in hun nationale volksaard ingebakken zit. In het Nederlands komt ‘gezelligheid’ enigszins in de buurt. Julehygge of kerstgezelligheid is een van de hoogtepunten van het jaar. Onder de kerstboom en in het interieur passen iconen van het Deens design, pareltjes van vakmanschap en creativiteit. Ontdek hier de mooiste verhalen.

De groeven van Svend Hammershøi

Hammershøi is een stijlvol en elegant handgemaakt servies van Kähler met onder meer borden, mokken, kruiken, schalen en vazen. De zuivere lijnen en aangename ronde vormen geven het een tijdloze elegantie. Die zorgden ervoor dat Hammershøi, ontworpen door de jonge Noor Hans-Christian Bauer en uitgebracht in 2015, een moderne klassieker werd die iedereen aanspreekt.

Bauer en Kähler vernoemden het servies naar Svend Hammershøi. Die werkte van 1893 tot zijn dood in 1948 in het atelier van Kähler en stond bekend om de typische groeven die terugkeren in het nieuwe servies. Hammershøi was ook de ontwerper van het HAK-logo, een verwijzing naar medeoprichter Herman A. Kähler.

Het eerbetoon aan Georg Jensen

Kay Bojesen was een van de grootste Deense ontwerpers van de vorige eeuwen. Hij ontwierpen kleinere decoratieve voorwerpen voor thuis. Zijn houten aap uit 1951 is ongetwijfeld het bekendst. Met zijn humor en zijn ronde, zachte vormen spreekt dit designicoon tot de verbeelding en zet het aan tot spelen.

Bojesen vernoemde zijn ontwerpen graag naar mensen die belangrijk waren in zijn leven. In 1910 studeerde hij af als zilversmid na zijn stage bij Georg Jensen. Zijn houten zangvogel Georg heeft met bladzilver bedekte poten en een bek. De groene kleur was geïnspireerd door de juwelen uit die tijd.

+
Songbird Georg
+
Songbird Ravn

Hommage aan de vaste hand

Creatief, speels, organisch: geen wonder dat de vazen, schalen, dienbladen, kandelaars en kerstversieringen uit de Omaggio-collectie van Kähler moderne klassiekers zijn, populair onder designliefhebbers. Ze zijn allemaal handbeschilderd met delicate strepen, een eerbetoon – of ‘omaggio’ in het Italiaans – aan de tradities en het vakmanschap bij Kähler.

De strepen zijn geïnspireerd door een briljante dame in het oude atelier van Kähler. Met haar versieringen accentueerde ze de vormen van vazen. Het aanbrengen is moeilijker dan het op het eerste gezicht lijkt. De juiste snelheid van de draaischijf, de perfecte hoeveelheid verf en een zachte beweging met een vaste hand zijn allemaal essentieel.

Danish Design bij Master Meubel

Ook zo’n grote fan van de natuurlijke materialen, zachte kleuren en prachtige lijnen van het Deense design als wij? Ontdek hieronder nog meer producten van onder meer Lyngby, Kay Bojesen, Kähler, Arne Jacobsen en Rosendahl. De gestileerde Kähler Relief Leaf muurdecoraties en de stijlvolle thermossen en koffiebekers van Rosendahl zijn onze persoonlijke kerstcadeaufavorieten. Je ontdekt er nog veel meer in de Master Shop en onze webshop.

+
Relief Stalk
+
Relief Crown
+
GC Drinking bottle
+
GC To Go cup

Shop hier meer Danish Design van Kay Bojesen en Lyngby

Laat je verder inspireren


Realisatie: pied à terre à la plage
Dit weekendverblijf aan de kust laat perfect zien waarom het een goed idee is om ons zo vroeg mogelijk bij je plannen te betrekken. Samen met de klant dachten we niet alleen na over het meubilair


Realisatie: een appartement dat gezien mag worden
Minder energiekosten, een lagere aankoopprijs, minder open ruimte die in beslag wordt genomen: compact wonen is de toekomst. Dit appartement geeft je de ideale blauwdruk hoe je het meeste haalt uit


Denemarken boven in de Master Shop: kaarsen, aapjes en beeldjes
Het najaar in onze Master Shop, waar je alle design accessoires van je dromen vindt, ziet er prachtig uit. We trokken naar Denemarken en keerden terug met onder meer elegante kaarsen, houten aapjes


Elegante erfstukken en modern maatwerk in een herenhuis
Het interieur van een herenhuis dat al vier generaties in dezelfde familie zit inrichten met een hedendaagse knipoog? Het hoeft geen heiligschennis te zijn. Dat bewijst deze realisatie