Voor Magazine M vragen we telkens een andere kunstenaar naar zijn of haar interpretatie van de iconische foto van ons gebouw. Met hun opleiding tot architecten en hun voorliefde voor ambachtelijke kunst konden we moeilijk een betere match bedenken dan Donald Van Ruiten en Astrid Nieuwborg, samen het duo So Uncalled For.

So Uncalled For noemt zichzelf “een full-service creatieve studio die staat voor uitmuntende ‘identity design’ en werkt op alle platformen”. Ze verzorgden al websites, rebrandings en artwork voor onder meer architectenbureau’s en podcasts. Ondertussen groeien ook hun zeefdrukken uit tot meer dan een hobby. En dat terwijl het allemaal nog niet zo lang geleden begon.

“We zijn allebei opgeleid tot architect. Maar eind 2019 zijn we gestopt bij de bureaus waar we werkten. Het was tijd voor iets anders. Nu zijn we webdesigners en grafisch ontwerpers. Maar de passie voor architectuur blijft natuurlijk. Als Antwerpse architecten kennen we de Vitra Partner Store goed. We gaan er vaak langs, het is een erg inspirerende plek. Nu hebben we ons ook verdiept in de showroom van Master Meubel, een prachtig gebouw.”

Hoe zijn jullie aan de slag gegaan voor de cover?

“We werken altijd op basis van foto’s dus in die zin was dit voor ons geen ongewone opdracht. Meestal vergroten we architecturale details uit, dat hebben we nu niet gedaan. Het resultaat is in lijn met onze stijl, een abstrahering met contrastkleuren. Het is even veel werk om één zeefdruk te maken als tien dus hebben we de cover in een beperkte oplage gedrukt.”

Waarom hebben jullie voor het zeefdrukken gekozen?

“Het is een tactiele techniek, je kunt het werk echt vasthouden. Zeefdrukken is eigenlijk per ongeluk gegroeid tot veel meer dan een hobby. In het begin maakten we zelf reeksen, nu werken we vooral in opdracht. Dat is fijner, we moeten niet nadenken hoe we het later aan de man gaan brengen en kunnen ons helemaal focussen op het artistieke proces. We doen dat bijvoorbeeld ook via Kunstgezind, een Antwerpse organisatie die kunstliefhebbers en kunstenaars met elkaar matcht.”

Tot slot, wat betekent jullie naam eigenlijk?

“Los geïnterpreteerd betekent So Uncalled For zoveel als ‘erg overroepen’. Het is ons cynisch antwoord op hoe veel mensen kijken naar architectuur, naar grafische vormgeving, naar kunst in het algemeen. Het is iets extra, iets waarvan veel mensen denken dat ze het best zelf ook eens kunnen proberen. Ze voelen de echte meerwaarde pas wanneer het mooi en goed uitgevoerd is.”

Meer Magazine M

Bij Master Meubel houden we van kunst. Bekijk onderstaande artikels voor meer inspiratie


Marc Bogaerts, cover artist van Magazine M


Kunst bij Master Meubel: Victor Ramírez
Kunst en design zijn onlosmakelijk met elkaar verweven. Daarom vind je in de showroom van Master Meubel niet alleen designmeubelen, we stellen ook met de regelmaat van de klok kunst tentoon. Zo


Realisatie: Binnenkijken bij een binnenhuisarchitect
Filip Vermissen en zijn gezin leven in een beschermde woning uit 1966 die werd ontworpen door Lou Jansen. Het gebouw herstelde de binnenhuisarchitect zoveel mogelijk in originele staat, in het


Coverkunstenaar Pieter Debruyne: “Iedereen kent het iconische Master-gebouw”
Voor Magazine M vragen we telkens een andere kunstenaar naar zijn of haar interpretatie van de iconische foto van ons gebouw. Ditmaal werd de cover gemaakt door Pieter Debruyne. Hij woont al meer dan