master designer

Florence Knoll

Florence Schust werd geboren als dochter van een bakker en werd wees op twaalfjarige leeftijd. Ze groeide op in Saginaw, Michigan. Schust toonde al vroeg interesse in architectuur en was ingeschreven aan de Kingswood School for Girls, grenzend aan de Cranbrook Academy of Art.

In Kingswood raakte Florence bevriend met Eilel Saarinen, die later haar leraar zou worden in Cranbrook Academy of Art. Ze werd hartelijk onthaald in de Saarinen familie en mocht met hen op vakantie naar Finland. Ze genoot enorm van het gezelschap van haar volleerde vrienden, en vormde een zeer hechte band met Eliels zoon, Eero. De relaties die ze opbouwde en de vaardigheden die ze ontwikkelde tijdens Cranbrook vormden de basis van het ongelooflijke groei in haar ontwerpen en zorgde voor een baanbrekende carrière. Met aanbevelingen van Eliel Saarinen en Alvar Aalto ging Florence studeren bij enkele van de grootste architecten uit de 20e eeuw, waaronder Walter Gropius en Marcel Breuer in Cambridge, Massachusetts en Ludwig Mies van der Rohe aan het Illinois Institute of Technology.

In 1941 verhuisde Florence naar New York, waar ze Hans Knoll ontmoette, die zijn meubelbedrijf oprichtte. Met de ontwerpvaardigheden van Florence en het zakelijk inzicht en de vakkundigheid van Hans, bouwde het paar, dat in 1946 huwde, het ontluikende bedrijf uit tot een internationaal icoon van stijl en design. Florence knoll gebruikte haar relaties om ook bijdragen van haar vrienden Eero Saarinen, Harry Bertoia, en Mies van der Rohe op te nemen in de Knoll collectie.

Designer Florence Knoll
De vrouw achter het merk

I designed the architectural elements that were needed to make the room work, things like the walls, tables and sofas

Bij het creëren van de revolutionaire Knoll Planning Unit definieerde Florence Knoll de norm voor de moderne zakelijke interieurs van het naoorlogse Amerika. Op basis van haar architectuurachtergrond introduceerde ze moderne noties van efficiëntie, ruimtelijke planning en uitgebreid ontwerp tot kantoorplanning. Florence beweerde vurig dat ze niet alleen de ruimte versierde, maar de ruimte creëerde. Florence en de Planning Unit waren verantwoordelijk voor het interieur van enkele van Amerika's grootste bedrijven, waaronder IBM, GM en CBS. In het kader van haar werk met de Planning Unit heeft Florence regelmatig meubelontwerpen bijgedragen aan de Knoll-catalogus. Ze beschreef nederig haar meubelontwerpen als de "vlees en aardappelen", vulmiddel tussen de opvallende stukken van Bertoia, Mies en Saarinen. Met haar aandacht voor detail, oog voor proportie en beheersing van de moderne esthetiek, zijn veel van haar ontwerpen net zo vereerd en gevierd als die van haar collega's. Na de tragische dood van Hans Knoll in 1955 leidde Florence Knoll het bedrijf als president door onzekere tijden. In 1960 nam ze ontslag van het presidentschap om zich te richten op het leiden van ontwerp en ontwikkeling en in 1965 vertrok Florence Knoll Bassett (zij hertrouwde in 1957) met pensioen uit het bedrijf. Haar bijdragen aan Knoll en aan het opkomen van het modernisme in Amerika zijn van onschatbare waarde.