master designer
foto-Francesco Binfare

Francesco Binfare

Francesco Binfaré een laatbloeier noemen, doet hem onrecht aan. Toegegeven, zijn beroemdste ontwerpen tekent hij vanaf zijn 50ste verjaardag voor Edra. Maar daarvoor was hij al een half leven actief achter de schermen. 

Als 21-jarige gaat Binfaré aan de slag bij Cassina, achtereenvolgens als onderzoeker, assistent van Cesare Cassina en directeur. In die hoedanigheid werkt hij mee aan ontwerpen van onder meer Gaetano Pesce en Paolo Deganello. In de jaren tachtig richt hij zijn eigen onderzoekscentrum op, neemt hij deel aan biënnales en doceert hij in heel Europa. 

In 1992 nodigt Edra Binfaré uit om samen te werken. Dat resulteert al snel in de sofa’s L’Homme et la Femme, Tangeri en Angels. Voor Adele C. tekent hij de armstoel Girotonda en de sofa Grand’angolo. Maar zijn meest iconische stukken ontwierp Francesco Binfaré de voorbije twintig jaar voor Edra. Denk maar aan On the Rocks, Flap, Absolu, Essential, The Pack en Standard. De vakpers noemt hem “de man die sofa’s droomt”. 

Voor Binfaré is de sofa een van de meest betekenisvolle objecten in een huiselijk interieur. Het is een meubel dat onlosmakelijk verbonden is met de culturele aspecten van het leven. In de zetel praten we met elkaar, ontspannen we, hebben we elkaar lief. Zo wordt de sofa de troon van de hedendaagse mens. 

Designer Francesco Binfare
The midwife for the most important Cassina projects

As a young man my mind was full of “what” to do; now I am fascinated by “how”. The principle lies not in the brief, but in the way a thing is done.

Nadat hij Cassina in 1991 verliet, ontwierp hij de sofa “L’Homme et la Femme”, “Tangeri” en “Angels” voor Edra, de armstoel “Girotonda” en de sofa “Grand’angolo” voor Adele C. Painting, die hij nog steeds de uitvoert, de bron van inspiratie voor zijn design is.