master designer

Hans J. Wegner

De Deense architect Hans J. Wegner wordt beschouwd als een pionier onder de meubelontwerpers van de twintigste eeuw

Onder de Deense meubelontwerpers wordt Hans J. Wegner (1914-2007) beschouwd als één van de meest creatieve, innovatieve en productieve. Vaak wordt hij de meester van de stoel genoemd. Wegner heeft in zijn leven meer dan 500 stoelen ontworpen – velen van hen worden vandaag beschouwd als meesterwerken.

Wegner komt voor uit de generatie die heden de ‘Gouden Eeuw’ van het moderne Deens design wordt genoemd. “Veel buitenlanders hebben me gevraagd hoe we de Deense stijl hebben gemaakt,” zei Wegner ooit. “En ik heb geantwoord dat het eerder een continu proces van zuivering was, en voor mij van vereenvoudiging, om de eenvoudigst mogelijke elementen van vier poten, een stoel en gecombineerde bovenregel en armsteun te krijgen.”

Wegner werd in 1914 in het zuiden van Denemarken geboren, als zoon van een schoenmaker. Hij begon zijn leertijd bij de Deense meester-meubelmaker H.F. Stahlberg toen hij net 14 jaar oud was. Drie jaar later verhuisde hij naar Kopenhagen en volgde van 1936 tot 1938 de School of Arts and Crafts.

Designer Hans J. Wegner
een pionier onder de meubelontwerpers van de twintigste eeuw

A chair is to have no backside. It should be beautiful from all sides and angles

In 1940 ging Wegner werken bij architecten en ontwerpers Arne Jacobsen en Erik Møller in Aarhus, waar hij werkte aan meubeldesign voor het nieuwe stadhuis van Aarhus. Datzelfde jaar ging Wegner samenwerken met meester-meubelmaker Johannes Hansen, die een drijvende kracht was in het brengen van nieuw meubeldesign voor het Deense publiek.

De achtergrond van Wegner als meubelmaker gaf hem een ​​goed begrip van hoe hij veeleisende schrijnwerktechnieken kon omzetten tot prachtige vormen. Zijn esthetiek was ook gebaseerd op een diep respect voor het hout en zijn kenmerken, en een enorme nieuwsgierigheid naar andere natuurlijke materialen die hem in staat stelden om een ​​organische, natuurlijke zachtheid naar formalistisch minimalisme te brengen.

In 1943 richtte Wegner zijn eigen kantoor op en in 1949 ontwierp hij zijn eerste stoel voor Carl Hansen & Søn. Zijn CH24-stoel of de Wishbone-stoel werd een onmiddellijk succes en is sindsdien in productie bij Carl Hansen & Søn.

In de loop van zijn carrière ontving Wegner bijna alle belangrijke erkenningen, waaronder de Lunning Prize, de Grand Prix van de Triënnale van Milaan, de Zweedse Eugen Medaille en de Eckersberg-medaille van de Koninklijke Deense Academie voor Schone Kunsten.

Wegner werd ook benoemd tot Honorary Doctor of the Royal College of Art en Honorary Royal Designer for Industry van de Royal Society of Arts in Londen.

Realisatie: tijdloos geheel met zachte kleuraccenten

De vormen van meubels zijn belangrijk om ze in je interieur te plaatsen. Maar ook de juiste kleuren kunnen je kamers net dat ietsje meer geven. In deze realisatie creëerden we een tijdloos geheel met zachte kleuraccenten.
Realisatie: woonkamer en salon met open haard

In deze aaneengesloten ruimte creëerden we harmonie met Belgische, Nederlandse en Italiaanse designklassiekers. Het opvallendste element is ongetwijfeld de indrukwekkende, op maat gemaakte wandkast met plaats voor televisie, boeken, accessoires en een gezellige open haard. Stijvol salon De basis voor het salon zijn de wandkast en het luxueuze 2605 tapijt van het Nederlandse Van Besouw. Daar voelen stijlvolle meubelen zoals de Tekton Sofa van
realisatie open haard

Exclusief voor België: iconische Wishbone Chair in tobacco
De Carl Hansen & Søn CH24, beter bekend als de Wishbone Chair, is tot het einde van het jaar bij Master Meubel verkrijgbaar in een unieke, donkerbruine tobacco afwerking. De Limited Edition is