master designer
foto-Harry Bertoia

Harry Bertoia

Bertoia verliet Italië op 15-jarige leeftijd en studeerde in Detroit schilderkunst en beeldhouwkunst. In 1937 werd hij docent aan de Detroit School of Arts and Crafts en aan de Cranbrook Academy of Art. In de jaren ’40 begon hij te experimenteren met metaal om meubelen te ontwerpen.

Zijn bekendste ontwerpen bestaan uit ‘metaaldraad’ en zijn een logisch gevolg van zijn activiteiten als beeldhouwer. Bertoia merkte schertsend van zijn eigen meubelen op dat ‘de ruimte er zo doorheen ging’ en ‘dat het net is alsof ze uit lucht gemaakt zijn’. Niettemin zijn zijn sculptuurachtige ontwerpen een toonbeeld van comfort en functionaliteit.

Designer Harry Bertoia
De beeldhouwer van lucht

The urge for good design is the same as the urge to go on living.

Hoewel Bertoia slechts één serie meubels ontwierp, bleef Bertoia betrokken bij het verhaal van Knoll door sculpturen en architecturale installaties te leveren voor projecten van de Planning Unit. Bertoia bracht de volgende 25 jaar van zijn leven door met experimenteren met licht, geluid en volume door middel van sculpturen, schilderijen en architecturale installaties. Tegenwoordig eert Knoll de traditie van innovatie, inspiratie en schoonheid van Harry Bertoia met de Bertoia-collectie, die sinds zijn introductie in de hele wereld in productie is. In 2005 introduceerde Knoll de Asymmetric Lounge, een ontwerp van Bertoia's eerste experiment dat nooit was geproduceerd.


Realisatie met designklassiekers: “Als een schilderij”
Bezoekers van onze Master Gallery weten dat designklassiekers niet voor niets hun status bereikt hebben. Op zoek naar een volwassen en klassevol interieur kozen de bewoners van deze villa, bijgestaan