master designer
foto-James van Vossel

James van Vossel

James Van Vossel, geboren in 1977, studeerde meubeldesign aan de VOMO (Thomas More University College) in Mechelen. Na afloop van zijn studie (cum laude) richtte hij in 2006 Studio JAMES op en was hij medeoprichter van FOX & FREEZE, een creatieve coöperatie met Tom de Vrieze. Van Vossel ontwerpt meubels, producten, lampen en modeaccessoires en besteedt daarbij veel aandacht aan de toepassingsmogelijkheden van de afzonderlijke materialen.

“Een tekening alleen zegt me niet zoveel”, vertelt James Van Vossel over zijn manier van werken. En dus ontwikkelt hij hele studies aan de hand van prototypes op schaal. In zijn studio produceert hij een aantal van zijn ontwerpen in kleine oplage. Voor grotere serieproducties werkt Van Vossel als freelance designer samen met verschillende bedrijven uit binnen- en buitenland. Zijn ontwerpen kenmerken zich door hun enorme veelzijdigheid en door de manier waarop Van Vossel zijn ontwerpvragen oplost met slimme gimmicks.

Designer James van Vossel
Eerste Belgische ontwerper voor Thonet

Een tekening alleen zegt me niet zoveel.

James Van Vossel kunnen we een rasechte minimalist noemen. Hij past het “Less is more” principe op al zijn ontwerpen toe. Ook zijn brillen zijn met zo minmogelijk middelen gemaakt. De James 5-11 collectie is bijvoorbeeld uit 1 enkel stuk metaal gemaakt en daarin werden de neuspads reeds geïntegreerd. Met een simpele plooibeweging maakte James extra neuspads, die volgens hem té opvallend aanwezig zijn bij brilmonturen, totaal overbodig. Zelfs tussen het glas en de neus is bij dit ontwerp geen montuur meer nodig. James Van Vossel brillen missen dus niet enkel figuurlijk, maar ook letterlijk “een hoekje”.