master designer
foto-Marco Zanuso

Marco Zanuso

Marco Zanuso studeerde in 1939 af aan het Polytechnicum in Milaan. Sinds 1945 werkt hij als zelfstandig architect en designer. Zanuso wordt door sommigen als een “razende Roeland” beschouwd, vanwege de omvang van zijn designcollectie. Hij ontwierp fabrieksgebouwen o.a. voor Olivetti en gebruiksvoorwerpen gaande van radiotoestellen tot messenslijpers.

Zanuso is ook een vooraanstaand designtheoreticus: sinds 1976 was hij aan het Polytechnicum hoogleraar Industriearchitectuur en gaf er colleges over de structuur en behandeling van materialen. Zanuso was eveneens bedrijvig als journalist: in 1946/47 was hij co-chef-redacteur van het tijdschrift Domus en in de jaren ’50 redacteur van ‘Casabella’.

Designer Marco Zanuso
Een van de vooraanstaande meubelontwerpers

My studies had taught me very little.

Zanuso kreeg de Medaglia d’oro en de Gran Premio op het Triënnale in Milaan, hij won ook vijf Compassi d’Oro tussen 1956 en 1985. Marcus Zanuso was een van de eerste designers in Italië om interesse te hebben in het probleem van productindustrialisatie, verdergaand dan esthettische problemen tot incorporate technologische, industriële, verdeling en communicatie variabelen. Volgens Zanuso is de vorm van een object dat voorbestemd is voor seriële productie een amalgaam van kansen, experimenten en innovatie in het concrete process dat creativiteit, productie en de sociale en culturele context verbindt.