master designer
foto-marcel Breuer

Marcel Breuer

Marcel Breuer werd in 1920 leerling van het pas opgerichte Bauhaus en werd er in 1924 verantwoordelijk voor de afdeling meubelen. Hij ontwierp er stoelen, waarvan de poten bestonden uit doorlopende metalen buizen en introduceerde het aluminium als materiaal om er meubelen uit te vervaardigen. In 1933 ging hij naar Engeland en vervolgens naar de Verenigde Staten, waar hij een invloedrijk architect werd.

Ook was hij 9 jaar lang hoogleraar architectuur aan de Harvard University. Breuer was o.a. architect van het UNESCO-gebouw in Parijs en van het sportpaleis in Flushing Meadow in New York. Als echte functionalist trachtte Breuer elk functioneel verschillend onderdeel van een ontwerp een ander gezicht te geven.

Designer Marcel Breuer
Modernist architect en designer

Modern architecture is not a style, it's an attitude

In 1937 komt Breuer aan in de VS, hier ontwerpt hij meubels van spaanplaat en aluminium. Na bemiddeling door Walter Gropius wordt hij docent, later hoogleraar Architectuur aan de Harvard University in Cambridge, Massachusetts. Zijn bekendste ontwerpen zijn onder andere het Whitney Museum of American Art in New York en het UNESCO-hoofdkwartier in Parijs. Breuer wordt aanzien als een van de meest gezichtsbepalende personen uit de architectuur- en designgeschiedenis.

Uren snuffelen in Bauhaus kunstwerken

Zelfs meer dan tachtig jaar na de sluiting blijft de invloed van de Duitse kunstschool Bauhaus tastbaar. De Amerikaanse universiteit van Harvard plaatste onlangs meer dan 32 000 gedigitaliseerde kunstwerken uit de befaamde school op haar website. Het Bauhaus wordt in 1919 opgericht door architect Walter Gropius. Hij heeft een utopische wereld voor ogen waarin kunstenaars, ontwerpers en vakmannen zich verenigen om samen te werken. Alle

Bauhaus 100
15% korting op een Bauhaus klassieker tijdens de Bauhaus 100 expo