master designer
foto-Michael Thonet

Michael Thonet

Michael Thonet zijn stoel Nummer 14 uit 1859, oorspronkelijk bedoeld als Weense café stoel, is vandaag nog altijd een wereldsucces. Thonet was de uitvinder van het meubel dat uit gebogen hout vervaardigd was en ook de eerste die meubelen in serie maakte. Zijn bedrijf werd zo succesvol dat hij in 1860, 300 mensen tewerk stelde en dagelijks 200 stoelen produceerde.

Hij blijft de man die kunst en techniek, kwaliteit en kwantiteit met elkaar verbond. Le Corbusier zei over zijn werken: “Nog nooit is een beter en eleganter concept, op een zo doelmatige en exacte manier uitgevoerd geweest”.

Designer Michael Thonet
Revolutionaire ontwerper

Never was a better and more elegant design

In plaats van het representatieve stelde Michael Thonet steeds meer het functionele op de voorgrond. Met het produceren van de beroemde Weense koffiehuisstoel nr. 14 introduceerde hij het eerste klasseloze meubelstuk, welke iedereen kon kopen. Er kwam geen ontwerper aan te pas, de vorm werd in feite bepaald door de techniek. Tot 1930 werden er 50 miljoen stuks van geproduceerd en wereldwijd verkocht. De stoel kan ook gezien worden als de logische uitbreiding van het streven van de Biedermeier-stijl naar complete en natuurlijke simpliciteit. De minimale vormgeving en het economische materiaalgebruik wijzen vooruit naar het modernisme. Dankzij de gemechaniseerde productietechnieken waardoor goedkoop en door ongeschoolde arbeidskrachten geproduceerd kon worden, bleef Thonet's fabriek zich uitbreiden. In 1860 kostte de bekendste stoel van het bedrijf 'Nr. 14' minder dan een fles wijn en stelde het bedrijf 300 mensen te werk die dagelijks 200 stoelen produceerden.


Bauhaus 100
15% korting op een Bauhaus klassieker tijdens de Bauhaus 100 expo