De Panton Chair staat in de geschiedenisboeken als de eerste in één stuk gegoten plastic stoel ter wereld. Met zijn strakke rondingen en zijn expressieve model gaf hij mee vorm aan de Swingin’ Sixties en de Pop Art. Het verhaal van de Panton Chair begon bijna honderd jaar geleden.

De aanloop richting de Panton Chair

1926

Verner Panton wordt op 13 februari geboren in het Deense Gamtofte. Hij volgt les aan de Technische School in Odense en de Koninklijke Kunstacademie in Kopenhagen.

1951

Panton studeert af als architect. De eerste jaren van zijn carrière werkt hij in de praktijk van zijn landgenoot Arne Jacobsen. Als enfant terrible richt hij zijn eigen kantoor. Panton maakt naam met zijn innovatieve architectuur. Zo tekent hij onder meer opvouwbare, kartonnen en plastic huizen.

1956

Ludwig Mies van der Rohe lanceerde voor de Tweede Wereldoorlog al het idee van een stapelbare plastic stoel. Panton maakt de eerst schetsen van zijn Stacking Chair. Het eerste proefmodel wordt in 1960 gemaakt.

Succes dankzij Vitra
1963

Panton ontmoet Willi Fehlbaum, de oprichter van Vitra. Hij is de eerste fabrikant die interesse toont in de pootloze plastis stoel. De eerste modellen zijn echter nog te zwaar en vragen te veel afwerking.

1967

De Panton Chair wordt met verbazing onthaald wanneer hij wordt gepresenteerd in het Deense designblad Mobilia. Dankzij Vitra kan de industriële productie beginnen. Pantons stoel is het eerste in eigen beheer ontwikkelde product van Vitra.

1971

Fotograaf Brian Duffy publiceert in het Britse blad Nova een fotoreeks, ‘How to Undress in Front of Your Husband’. Amanda Lear, ‘de beste stripster van Parijs’, slingert zich verleidelijk rond een Panton Chair. Verner Panton is zijn nopjes dat zijn ontwerp de meest sexy stoel ooit wordt genoemd.

1979

Het plastic waarmee de Panton Chairs gemaakt worden, blijkt minder duurzaam dan gehoopt. De productie eindigt.

1995

Opnieuw een sexy fotoshoot en opnieuw met de Panton Chair in een belangrijke bijrol. Ditmaal siert Kate Moss naakt het eerste nummer van de Britse editie van Vogue.

1998

Verner Panton, een van de meest invloedrijke Deense architecten en meubelontwerpers van de voorbije eeuw, sterft op 5 september.

1999

Vitra kan eindelijk het oorspronkelijke ontwerp van Panton eer aan doen dankzij het gebruik van een nieuwe kunststof. De ‘nieuwe’ Panton Plastic Chairs worden gemaakt van duurzaam polypropyleen en hebben een matglanzende afwerking.

2016

Naast onder meer De kleine zeemeermin, het Sydney Opera House en de PH-lamp is de Pantonenstolen, zoals de Panton Chair in het Deens heet, een van de 108 stukken die worden opgenomen in de Kulturkanonen, “een verzameling en presentatie van de grootste en belangrijkste werke uit het Deense culturele erfgoed”.

2018

Na vele pogingen, ook nog van Verner Panton zelf, lukte Vitra er eindelijk in om een gechromeerde versie uit te brengen. En we zijn er zeker van dat Panton ook de Panton Chair Glow, voorgesteld als limited edition dit jaar, en te bezichtigen in onze showroom, geweldig zou gevonden hebben

Meer weten over de Panton Chair?

Bezoek de tijdelijke Vitra-expo in onze showroom.

Extra info en de mogelijkheid Pantons stoel te bestellen vind je in onze webshop.