rietveldstoel-black red and blue chair

In 2017 viert Cassina zijn 90ste verjaardag. Ter ere hiervan loopt momenteel het C90-programma, waar de MutAzioni (oftewel Mutaties) deel van uitmaken. Deze MutAzioni werpen een blik op de geschiedenis van Cassina door 9 designitems van de afgelopen 90 jaar in de schijnwerpers te zetten. Een van deze items is de Rood-blauwe stoel van Gerrit Rietveld – ook wel bekend als de Rietveldstoel.

Rood-blauwe stoel van Rietveld: een kleurrijke geschiedenis met de nadruk op functionaliteit

Rietveld ontwierp de Rood-blauwe stoel in 1917. Zijn doel was om de klassieke fauteuil te ontdoen van zijn volume en vooral de nadruk te leggen op functionaliteit. Het resultaat was een armstoel die bestond uit een frame van vijftien latten, twee rechthoekige panelen als leuning en zitting en twee zijpanelen (die later zouden verdwijnen). Het prototype werd nog niet geschilderd in de kenmerkende kleuren rood en blauw, maar bestond volledig uit onbeschilderd hout. Oorspronkelijk kreeg de Rietveldstoel dan ook de naam Slat chair.

In de jaren die volgden ontwierp Rietveld verschillende versies van zijn stoel. De kleuren paste hij telkens aan naargelang de wensen van zijn klanten en de interieurs waarin de stoel terecht zou komen. In 1920 ontstond zo de Zeilmaker-versie van de Rood-blauwe stoel. Een zwart frame met witte uiteinden en een donkergroene zitting en leuning, speciaal ontworpen voor leerkracht Wicher Zeilmaker.

Het gebruik van de kleuren rood en blauw werd geïnspireerd door Rietvelds betrokkenheid bij de Nederlandse kunststroming De Stijl. In 1923 ontpopte de Rietveldstoel zich dan ook tot uithangbord van deze beweging. Het was pas in de jaren ’50 dat de ontwerper zijn stoel ook effectief de naam Rood-blauwe stoel gaf.

Doorheen de jaren werd de armstoel onder andere gebruikt als abstracte kunst maar door sommigen ook effectief als zitmeubel. En zo vinden we de Rood-blauwe stoel (Zeilmaker-editie) vandaag ook bij Cassina: nog steeds een prachtig designitem, met zachte kussens voor extra zitcomfort.

De Zeilmaker-versie is sinds vorig jaar terug in productie. Je kunt hem komen bewonderen in onze showroom

No Images.
Please upload images in images manager section. Click on Manage Images button on the right side of the gallery settings.