Een ouderwetse thermostaat, waaraan gedraaid moet worden om de temperatuur van de verwarming in te stellen, past tegenwoordig in geen enkel interieur meer. Voorprogrammeerbare thermostaten zien er al iets mooier en moderner uit. Maar zelfs die kunnen qua uiterlijk niet tippen aan een slimme thermostaat met een prachtig LED beeldscherm.

Het zijn echter niet alleen de looks waarmee een slimme thermostaat zich onderscheidt. Hij zorgt voor meer comfort en een zuiniger energieverbruik bij het verwarmen van een woning. Een slimme thermostaat is dus mooi, comfortabel en energiezuinig.

Een woning verwarmen met meer comfort

De grootste verbetering van een slimme thermostaat voor jou als bewoner van een woning is het comfort waarmee de temperatuur van de verwarming in huis geregeld kan worden. Met een ouderwetse thermostaat moet je telkens opstaan en fysiek met de hand de temperatuur veranderen.

Bij modellen die voorgeprogrammeerd kunnen worden is dat niet nodig. De temperatuur kan er op verschillende tijdstippen van tevoren ingesteld worden. Wijk je echter af van je normale routine, dan ben je wel weer genoodzaakt om dit op het apparaat aan de muur te veranderen.

Bij een slimme thermostaat behoort dit allemaal tot het verleden door de mogelijkheid de temperatuur zelfs vanaf afstand in te stellen via een mobiele telefoon. Bovendien leert de thermostaat de gebruiken van de bewoner en de situatie van de woning kennen en zal hij zich hier automatisch aan aanpassen.

Energie besparen met een slimme thermostaat

De eigenschap dat een slimme thermostaat de gewoontes van de bewoners en de situatie in een woning kan leren kennen, stelt het apparaat in staat om energie te besparen. Zo leert de thermostaat bijvoorbeeld hoelang het duurt om de woning tot de gewenste temperatuur op te warmen. Op basis van deze informatie worden vervolgens automatisch aanpassingen gemaakt zodat op een zo efficiënt mogelijke manier de woning verwarmd wordt. Ten opzichte van een thermostaat die voorgeprogrammeerd kan worden, levert dit een significante besparing op.

Zet jij bij thuiskomst je ouderwetse thermostaat ook maximaal open om je huis zo snel mogelijk lekker warm te maken? Dan zul je de energiebesparing die een slimme thermostaat je oplevert nog veel beter zien. Wanneer een slimme thermostaat gebruikt wordt, merk je in eerste instantie vooral het comfort waarmee de temperatuur in huis geregeld kan worden en het mooie uiterlijk van de thermostaat. Wanneer echter de energierekening weer op de deurmat komt vallen, valt ook de energiebesparing op.