De Vitra Campus in het Duitse Weil am Rhein is een verplichte stopplaats voor de reizende designliefhebber. Een deel van de enorme collectie meubilair wordt er voortaan tentoongesteld in het nieuwe Vitra Schaudepot.

Met nog geen dertigduizend inwoners zou Weil am Rhein enkel de pluim voor meest zuidwestelijke gemeente van Duitsland op haar hoed hebben kunnen steken - indien zich niet vlak buiten het centrum de fabrieken van design merk Vitra bevonden zouden hebben. Vitra werd in 1950 opgericht door Willi en Erika Fehlbaum en brengt vanaf 1957 meubels van onder meer Charles en Ray Eames, George Nelson en Vernor Panton op de Europese markt.

Op 20 juli 1981 breekt er brand uit in de Vitra-fabriek in het Duitse Rhein am Weil. 35 jaar later blijkt het een geluk bij een ongeluk. Aanvankelijk laat directeur Rolf Fehlbaum een master plan voor de site ontwerpen door de Britse architect Nicholas Grimshaw. Maar na een ontmoeting met de Amerikaanse architect Frank Gehry besluit hij van het terrein een collage van gebouwen te maken. Het resultaat is de eclectische Vitra Campus met gebouwen ontworpen door onder meer Zaha Hadid, Tadao Ando en Álvaro Siza.

Vitra Design Museum

Sinds de opening van het nieuwe Vitra Schaudepot heeft de Vitra Campus ook een noordelijke ingang. We beginnen deze rondleiding aan de zuidelijke hoofdingang langs de Römerstraße. Achter de bushalte van Jasper Morrison zie je het Vitra Design Museum met daarnaast de Vitra Design Museum Gallery, beide ontworpen door Frank Gehry. Het museum maakt gebruik van de stukken uit de privécollectie van Rolf Fehlbaum voor tijdelijke tentoonstellingen, in de galerij is plaats voor kleinere, experimentele expo’s. Achter het Design Museum kun je het Conference Pavilion, het eerste buitenlandse gebouw van de Japanse architect Tadao Ando, in een hoek van de campus zien liggen. 

VitraHaus

Wie achter de bushalte rechts- in plaats van linksaf slaat, wandelt rechtstreeks naar het VitraHaus. Vitra zelf omschrijft het als “the flagshipe store of the Vitra Home Collection”. In tegenstelling tot in traditionele musea mag je hier de kunstwerken wel aanraken. Neem dus gerust plaats in de tentoongestelde interieurs en laat je inspireren voor je thuis.

Fabrieken

Loop je verder van de zuid- naar de noordingang dan passeer je langs de drie fabriekshallen van Vitra, die ontworpen werden door Grimshaw, Gehry en Siza. Rechts zie je een door Richard Buckminster Füller ontworpen koepel die vroeger dienst deed als autoshowroom in Detroit en een charmant benzinestationnetje uit 1950 van Jean Prouvé. De Logistics & Production Hall linksachteraan werd uitgetekend door het Japanse duo SANAA.

Brandweerkazerne

Onze tour stopt bij de mooiste ongebruikte brandweerkazerne ter wereld. Het was het eerst gerealiseerde gebouw ter wereld dat ontworpen werd door de recent overleden Britse architecte Zaha Hadid. Een tijdlang was het het thuis voor de indrukwekkende collectie design stoelen van Vitra.

Vitra Schaudepot

De 7000 designklassiekers die de Fehlbaum-familie verzamelde verhuisden onlangs echter naar het vlak naast de brandweerkazerne gelegen Vitra Schaudepot. Net als het VitraHaus is dit een ontwerp van het Zwitserse architectenbureau Herzorg & de Meuron. In het gloednieuwe gebouw worden continu 400 meubels getoond, met een geschiedenis gaande van Bentwood tot 3D printing. In de kelder kun je door vier grote ramen de rest van de collectie bekijken, die voordien uit het zicht van het publiek bewaard werd. Hadden we al gezegd dat de Vitra Campus verplichte kost is voor elke designliefhebber?