Het Master team houdt de vinger aan de designpols door regelmatig fabrikanten en beurzen te bezoeken. Op imm cologne in Keulen, een van de grootste Duitse meubelbeurzen, spotten we deze drie trends voor 2019.

Trend #1: back to nature

Het is 2019 en mensen willen de natuur terug binnen brengen. Bij heel wat merken gebeurde dat letterlijk, door planten te integreren in interieurs. Van monumentale exemplaren in grote bloempotten tot meer bescheiden soorten in een muurrekje. Ook de kleur groen, zowel licht als donker, keerde vaak terug. De munt- en pasteltinten lijken er dan ook wat uit te gaan.

En wie terug wil naar de natuur, investeert uiteraard in houten meubilair. Warmere houtsoorten voerden duidelijk de boventoon, notelaar was zelfs bijna overal op in Keulen aanwezig. Toch lijken ook de lichtere, Scandinavische tinten niet aan populariteit ingeboet te hebben, denk bijvoorbeeld aan beuken. Ook andere houtsoorten, zoals eucalyptus en olm, kwamen we vaak tegen.

Trend #2: back from the past

Het blijft een trend om ontwerpen die zichzelf al bewezen hebben, opnieuw uit te brengen, al dan niet in licht gewijzigde en/of gelimiteerde edities. Onder meer Thonet, Knoll en Spectrum lieten zich graag inspireren door de honderdste verjaardag van de invloedrijke kunstschool en -stroming Bauhaus. DeSede met de heerlijke DS1088 sofa, Minotti met de elegante Albert fauteuil en Carl Hansen & Son met de statige Huntsman Chair zijn maar enkele van de merken die voor hun nieuwe producten graag grabbelden in hun archiefkast.

Trend #3: back to basics

Het teruggrijpen naar de natuur vertaalt zich ook in het gebruik van natuurlijke materialen. Denk dan naast het incontournabele hout ook aan natuurlijke vezels zoals kokos en aan marmer, zelfs in verschillende rode en groene tinten. De fabrikanten verkiezen bijna unaniem stoffen bekledingen boven leder, afgezien van experten ter zake DeSede.

Ferm Living demonstreerde op hun stand prachtig de trend van de gesatureerde tinten met meer grijs in. Ook elders spotten we regelmatig onder meer vuil rood, vuil blauw en vuil groen. En wanneer iedereen wit kiest, val je natuurlijk nog meer op door voor zwart te gaan. De stand van Cassina knalde er tussenuit dankzij het gebruik van de fellere kleuren.

Keulen in ’t klein

Binnenkort krijgen we de bestellingen die we in Keulen geplaatst hebben, binnen in onze showroom.

Volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven!