In het noorden van Frankrijk, vlak bij het bruisende Lille, bevindt zich een uniek voorbeeld van modernistische architectuur. De villa Cavrois is licht, speels en voor haar tijd hoogtechnologisch. Ontdek nu al het verhaal en het interieur.

Paul Cavrois was een rijke textielproducent met fabrieken in het Noord-Franse Roubaix. Begin jaren 1920 koopt hij een lap grond aan de voet van de heuvel van Beaumont in Croix, tussen Lille en Roubaix. Na een ontmoeting tijdens de zeven maand durende Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes in Parijs vraagt hij architect Robert Mallet-Stevens een huis voor zijn gezin met zeven kinderen en hun bediendes te ontwerpen. Na drie jaar wordt de villa ingehuldigd op 5 juli 1932 voor het huwelijk van Geneviève Cavrois, de oudste dochter.

Mallet-Stevens krijgt de toelating om het volledige project te coördineren en beschouwt het dan ook als een totaalkunstwerk. Hij ontwierp niet alleen het gebouw maar ook de interieurdecoratie en het toen vijf hectare grote park rondom het huis. Het grote terras en de enorme vijver spreken nog steeds tot de verbeelding. Ze maken van villa Cavrois een hedendaags kasteel.

Modernisme en functionaliteit

Vandaag getuigt de villa nog steeds van de modernistische architectuur van de jaren 1920, die ontstond dankzij onder meer Le Corbusier en de Bauhaus school. Mallet-Stevens voegde er een elegante eenvoud aan toe. De luxe van de villa zit niet in dure accenten of opzichtige versieringen. De meeste materialen zijn zelfs erg eenvoudig: betonnen plafonds, metaal, staal en glas, marmer van verschillende kleuren en herkomsten in verschillende kamers, houtsoorten zoals eiken, iroko, zebrano en mahonie.

Functionaliteit staat daarentegen voorop, niet alleen in de inrichting maar ook in de voorzieningen. De bewoners beschikten in elke kamer over onder meer indirecte elektrische verlichting, een radioluidspreker, een elektrische klok en zelfs telefoons. Daarnaast was de villa voorzien van onder meer een moderne boiler, een wijnkelder en een olympisch zwembad. Zeldzaamheden in woningen van honderd jaar geleden, zelfs in duurdere huizen.

Bezetting, verloedering en restauratie

De modernistische villa Cavrois sloeg de publieke opinie begin jaren 1930 met verstomming omdat ze zo radicaal verschilde met alle andere huizen in de wijde omgeving. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het huis door de Duitsers omgebouwd tot barakken. Nadien werden twee onafhankelijke woningen bijgebouwd voor twee zonen van de Cavrois. In 1985 overleed Pauls vrouw Lucie en veilden haar kinderen de inboedel. De volgende jaren werd de villa geplunderd en gekraakt.

In 1990 werden het gebouw en het park errond geklasseerd als historisch monument. Tien jaar later werd het domein gekocht door het Franse ministerie voor cultuur, waarna grootscheepse renovatiewerken begonnen. Het Centrum voor Nationale Monumenten heropende de villa op 13 juni 2015, meer dan tachtig jaar na de voltooiing van het bouwwerk.

De villa Cavrois is alle dagen open behalve maandag, 10u tot 18u. Gesloten op 1 januari, 1 mei en 25 december. De basistoegangsprijs bedraagt 8 euro. Veel meer informatie vind je hier.

Bekijk hier alle foto's

Wil je meer lezen over de Bauhaus periode? Bekijk dan onderstaande artikels


Thonet Bauhaus 100 Event - Sfeerbeelden
Het eerste Master Event in 2019 stond in het teken van Thonet en 100 jaar Bauhaus. Philipp Thonet sprak over de geschiedenis van de collectie en de links met Bauhaus. De aanwezige design-liefhebbers,


Bauhaus 100
15% korting op een Bauhaus klassieker tijdens de Bauhaus 100 expo


Uren snuffelen in Bauhaus kunstwerken
Zelfs meer dan tachtig jaar na de sluiting blijft de invloed van de Duitse kunstschool Bauhaus tastbaar. De Amerikaanse universiteit van Harvard plaatste onlangs meer dan 32 000 gedigitaliseerde


Cadeautips uit de MasterShop: miniaturen en boeken
De volledige geschiedenis van het hedendaags meubeldesign in jouw woonkamer of bureau, van de Art Noveau over het Bauhaus tot het postmodernisme? Dat kan, dankzij de Vitra Miniatures Collection. Het