Niets zo gezellig als tijdens de kille herfstmaanden binnen zitten met een kopje thee in de sofa. Tapijten geven je interieur onmiddellijk nog meer warmte. Maar hoe kun je het langst genieten van je lievelingstapijten? En wat als dat kopje thee op je tapijt belandt? Ontdek het hier!

Voor we enkele tips en tricks voor het onderhoud van tapijten verklappen, loont het de moeite de verschillende soorten te bespreken. Geweven tapijten zijn, afhankelijk van de richting waarin ze geweven zijn, te onderscheiden in vlakke tapijten en pooltapijten. Bij die laatste wordt de oppervlakte gevormd door het poolgaren of kettinggaren. Daarnaast hebben we hoogpolige en laagpolige tapijten. De polen zijn ofwel geknoopt aan ofwel getuft (geïnjecteerd) in de drager.

Verschillende tapijten vragen verschillende manieren van onderhoud. Fabrikanten raden dan ook meestal aan om het gedetailleerde reinigen en onderhoud door een specialist te laten doen. De temperatuur van het schoonmaakwater bijvoorbeeld is afhankelijk van de gebruikte materialen en, bij hoog- en laagpolige tapijten, de lengte van polen. Deze tips en tricks kun je echter zelf toepassen.

Draaien en onderleggers

Om het volledige oppervlakte van je tapijt gelijkwaardig bloot te stellen aan zonlicht en slijtage, is het aangeraden om het regelmatig eens een kwartslag of 180° te draaien. Om krassen op vloeren van hout of van natuurlijke steen, zoals marmer, te vermijden wanneer het tapijt zou bewegen, bevelen we het gebruik van een onderlegger.

Stofzuigen

Tapijten behouden hun uitstraling en vorm langer als je regelmatig vuil en vlekken verwijdert. Lichte, eenvoudig gekleurde tapijten moeten uiteraard vaker proper gemaakt worden dan donkere tapijten met patronen of verschillende kleuren.

De makkelijkste en meest milieuvriendelijke schoonmaakmethode voor tapijten is regelmatig stofzuigen. Hiermee verwijder je het meeste vuil en stof. Bovendien zijn stofzuigen en verluchten veel efficiënter dan je tapijt uitschudden of uitkloppen, wat beschadigingen kan opleveren.

Hoogpolige tapijten kunnen, zeker in het begin, draden verliezen. Dit is normaal en brengt je tapijt geen schade toe. Wil je er sneller van af geraken, stofzuig het tapijt dan dagelijks gedurende een korte periode.

Gebruik nooit een stofzuiger met een mondstuk met draaiende borstels voor een hoogpolig tapijt. Je riskeert namelijk draden uit te trekken en zo het tapijt te beschadigen.

Regelmatig de draden kammen met een grof getande kam of een plastic harkje zorgt er wel voor dat het uitzicht van je tapijt langer behouden blijft.

Vlekken

Vlekken verwijder je best onmiddellijk. Droge vlekken kun je voorzichtig van geweven en laagpolige tapijten afkrabben. Begin aan de rand van de vlek en werk zo richting het centrum. Stofzuig daarna het achterblijvend vuil op.

Bij natte vlekken leg je een enkele blaadjes van een keukenrol op de vlek. Gebruik daarna lauw water en een vod of spons. Bevochtig de vlek, neem het water terug op en herhaal dat proces tot je tapijt terug proper is.

Enkele dingen om op te letten:

  • Wrijf niet over de vlek, zo wordt het moeilijker om ze te verwijderen en bovendien kun je de draden van je tapijt beschadigen.
  • Maak je tapijt niet te nat. Geweven tapijten kunnen dan krimpen of hun vorm verliezen, bij laag- en hoogpolige tapijten kunnen de draden los komen.

Luchtvochtigheid

Voor wollen tapijten is de ideale luchtvochtigheid ongeveer 50%. Is de luchtvochtigheid lager dan zal de wol droog worden en zijn natuurlijke elasticiteit verliezen. Dit kan voorkomen worden door af en toe je tapijt te bestuiven met water.