Iittala, een van de meest iconische Finse designmerken, viert de honderdste verjaardag van de onafhankelijkheid van Finland met een speciale collectie. Rode draad is de kleur ultramarijn blauw.

Blauw heeft een bijzondere betekenis voor de Finnen. Hun vlag toont een blauw kruis op een witte achtergrond en wordt daarom ook wel siniristilippu of ‘blauwekruisvlag’ genoemd. Het blauw symboliseert de meren en de hemel, het wit de sneeuw. Daarnaast verwijzen de kleuren ook naar de vlag van Rusland, waar Finland meer dan een eeuw lang een bijzondere band mee had. De Finnen hadden dan wel een eigen grondwet en regering, de Russische tsaar was toch hun grootvorst.

Helderheid en warmte uit Finland

1917 was echter een woelig jaar voor het keizerrijk Rusland. Na de nederlaag in de Eerste Wereldoorlog braken de Februarirevolutie, waarbij de tsaar werd afgezet, en de Oktoberrevolutie, waarbij de bolsjewieken van Lenin en Trotski de macht grepen, uit. Finland verklaarde zich eenzijdig onafhankelijk op 6 december 1917, een kleine maand later werd dat erkend door Rusland.

Iittala zet het feestjaar nu al in met de Ultramarijn Blauw collectie. “We maken hiermee een duidelijk designstatement dat geworteld is in glas en gevisualiseerd wordt in schakeringen van echt Fins blauw”, zegt het iconische merk over de nieuwe collectie met onder meer glazen, borden en vazen. Iittala is gespecialiseerd in glas en bekwam de intens glanzende kleur door gebruik te maken van een speciaal glasrecept. Het blauw is “een eerbetoon aan de helderheid en de echte warmte waar Finland voor staat”.

Helemaal overtuigd? Bestel de Ultramarijn Blauwe collectie van Iittala vandaag via onze webshop. Overmorgen krijgt u uw bestelling thuis geleverd.
Eerst zien en dan geloven? U vindt de Ultramarijn Blauwe collectie van Iittala uiteraard ook in onze MasterShop

Iittala Ultramarijn Blauw

No Images.
Please upload images in images manager section. Click on Manage Images button on the right side of the gallery settings.