Zelfs meer dan tachtig jaar na de sluiting blijft de invloed van de Duitse kunstschool Bauhaus tastbaar. De Amerikaanse universiteit van Harvard plaatste onlangs meer dan 32 000 gedigitaliseerde kunstwerken uit de befaamde school op haar website.

Het Bauhaus wordt in 1919 opgericht door architect Walter Gropius. Hij heeft een utopische wereld voor ogen waarin kunstenaars, ontwerpers en vakmannen zich verenigen om samen te werken. Alle onderwerpen komen aan bod tijdens workshops, van architectuur over weven tot grafisch ontwerp. De school zet in op praktijkgerichte productie, een nauwe samenwerking tussen artiest en maker of tussen leerling en leraar en door technologie vooruitgestuwde industrie.

Na amper veertien jaar wordt het Bauhaus in 1933 onder druk van de nazi’s gesloten. Toch kan de school terugkijken op een rijkgevulde geschiedenis. Onder meer schilders Paul Klee, Wassily Kandinsky, László Moholy-Nagy en Lyonel Feininger en architect Marcel Breuer gaven er les. Architect Ludwig Mies van der Rohe was de derde en laatste directeur.

Bauhaus in Harvard University

Zoals zovele andersgezinde Duitsers wijkt Walter Gropius voor de Tweede Wereldoorlog uit naar de Verenigde Staten. Hij leidt er de Harvard Graduate School of Design van 1937 tot 1952. Het was allicht een goede reden voor vele van zijn oude vrienden om hun werk te schenken aan het Busch-Reisinger Museum van Harvard.

Meer dan 32 000 van de kunstwerken in die Harvard Bauhaus collectie zijn nu digitaal doorzoekbaar. Het gaat onder meer om schilderijen, foto’s, keramieken beelden, stoffen en metalen objecten. Ze tonen vooral dat Bauhaus niet enkel om primaire kleuren en minimalistisch glas, staal en beton draait. De digitalisering van de collectie past in een tentoonstelling die Harvard momenteel voorbereidt. In 2019 is het honderd jaar geleden dat het Bauhaus, de invloedrijkste designschool van de twintigste eeuw, werd opgericht.

Meer Bauhaus online

Les volgen aan het Bauhaus kan helaas niet meer. De boeken die daarvoor gebruikt werden, zijn wel bewaard gebleven en zelfs online beschikbaar. Hier vind je cursussen van onder meer Walter Gropius zelf, Paul Klee, Theo van Doesburg, Wassily Kandinsky en Piet Mondriaan. Het Zentrum Paul Klee plaatste dan weer bijna 3900 pagina’s uit de persoonlijke notitieboekjes van schilder Paul Klee, die hij gebruikte voor de lessen die hij tussen 1921 en 1931 aan het Bauhaus gaf, op haar website.

Niet overtuigd van de invloed die Bauhaus nog steeds heeft op design? Bekijk de voorbeelden hieronder!