Bij Master Meubel tonen we je kunstwerken, niet alleen van meubelontwerpers maar ook van schilders en beeldhouwers. Met de Zuid-Franse artiest Dominique Pouchain hebben we een bijzondere, jarenlange relatie.

PLCJ2De jonge Dominique kreeg creativiteit met de paplepel ingegeven. Vader Jacques was keramist en schilder, moeder Rolande decoratrice. Zij gaven hem een oog voor kunstzinnigheid en een fascinatie voor Picasso en Miro mee.

Sinds eind jaren tachtig gaat Dominique Pouchain resoluut voor zijn dierensculpturen, eerst nog in keramiek, later ook in brons en klei. Ze grijpen terug naar oervormen, vereenvoudigde thema’s en oude natuurvormen.

De basis van zijn zoektocht is het licht, levendige kleuren of net alles-absorberend zwart. Daarbij bezorgt de kunstenaar de toeschouwer een gevoel van warmte en een glimlach dankzij de onschuldige naïviteit waarmee hij zijn diertjes vorm geeft.

“De klei heeft hem overmeesterd”

“De werkwijze is simpel”, schreef Lorette Nobécourt over Dominique Pouchain. “Het is een werkwijze die pottenbakkers altijd al gebruikten. Een eeuwenoude traditie, veel ouder dan die eigen aan het grondgebied Dieulefit waar hij werd geboren in 1956. Het is een oeroud procedé. Hij heeft de klei niet voor zich gewonnen, de klei heeft hém langzaam aan overmeesterd…”

“Dominique Pouchain heeft alle materialen en technieken aangewend die hij tot zijn beschikking had”, aldus Nobécourt. “De strakke lijnen in zijn werk zeggen voldoende over het hoge niveau van zijn innerlijke prestatie. Tussen licht en schaduw, hij weet dat het ene onvermijdelijk het andere oproept en vice versa…”

Je vindt de beeldhouwwerken van Dominique Pouchain in onze showroom en in onze webshop.