De Carl Hansen & Søn CH24, beter bekend als de Wishbone Chair, is tot het einde van het jaar bij Master Meubel verkrijgbaar in een unieke, donkerbruine tobacco afwerking. De Limited Edition is enkel beschikbaar in België.

Meubelmaker Carl Hansen richtte zijn bedrijf meer dan 110 jaar geleden op in Odense, op het Deense eiland Funen. In de jaren dertig werd de zaak overgenomen door zijn zoon Holger. Na de Tweede Wereldoorlog begon het nieuwe bedrijf Carl Hansen & Søn met de fabricatie van ontwerpen van jonge Denen, waaronder Hans J. Wegner.

Wegner liet zich voor de unieke vorm van zijn stoel inspireren door de Chinese Ming-dynastie. Ter ondersteuning van de met stoom gebogen houten rug- en armleuning ontwierp hij een Y-vormig steunelement. Het gaf de CH24 zijn bijnamen Y Chair en Wishbone Chair.

Essentie van modern Deens design

Een ‘wishbone’ of ‘wensbotje’ is een bot in de vorm van een vork dat in het Latijn furcula of ‘vorkje’ wordt genoemd. Je vindt het bij vogels en bepaalde tweevoetige dinosauriërs in de voorzijde van de romp. Vierhonderd jaar geleden ontstond de traditie dat wie het langste einde van het vorkbeen trekt, een wens mag doen.

Om een Wishbone Chair te maken, moet een proces van meer dan honderd stappen doorlopen worden. De meeste stappen gebeuren manueel, zoals bijvoorbeeld het weven van het zitvlak, waarin ongeveer 120 meter papieren koord kruipt. Het geeft aan hoe zeer Carl Hansen & Søn nog steeds inzet op het belang van ambacht, waarmee het allemaal begonnen is voor het Deense familiebedrijf.

De Wishbone Chair kreeg al snel een reputatie als de ideale stoel, die perfect de essentie van modern Deens design belichaamt. Hij was bovendien een commercieel succes, op een bepaald moment realiseerde hij de helft van de verkoop voor Carl Hansen & Søn. Sinds 1950 is de CH24 dan ook zonder onderbreking in productie, er worden er jaarlijks nog steeds meer dan 40.000 exemplaren gemaakt.

Nieuwe kleur: tobacco

Exclusief voor België en in overleg met de kinderen van Hans J. Wegner brengt Carl Hansen & Søn een nieuwe versie van de Wishbone Chair op de markt. De nieuwe, donkerbruine kleur tobacco, gebeitst op eik, is een mooie aanvulling bij de verschillende versies in natuurlijk eiken.

Carl Hansen & Søn werd in 1988 overgenomen door kleinzoon Jørgen Gerner Hansen, die in 2002 uitgekocht werd door zijn broer Knud Erik Hansen. Die bouwde een nieuwe fabriek in Aarup, op een half uur rijden van Odense. Vandaag heeft Carl Hansen & Søn ook twee showrooms in Japan, een belangrijke markt voor het Deense familiebedrijf.

+

Bekijk hier onze showroommodellen van Carl Hansen

Bekijk hier alvast realisaties waar we enkele Carl Hansen klassiekers toepasten


Realisatie: woonkamer en salon met open haard
In deze aaneengesloten ruimte creëerden we harmonie met Belgische, Nederlandse en Italiaanse designklassiekers. Het opvallendste element is ongetwijfeld de indrukwekkende, op maat gemaakte wandkast


Realisatie: het stappenplan voor jouw nieuwe interieur
Bij Master Meubel werk je samen met een van onze interieurarchitecten je nieuwe interieur uit. Maar hoe gaat dat precies in z’n werk? We nemen je mee doorheen het proces aan de hand van een


Een realisatie in beelden: geen woorden maar foto's!
Deze klanten vonden de nieuwe inrichting voor hun woonkamer, bureau en eetkamer in onze showroom. Moderne items combineren er prachtig met design klassiekers.


Realisatie Olen: een nieuw interieur voor een nieuwe levensfase
Een mensenleven bestaat uit verschillende fases, en ook onze woning evolueert mee in de loop van de jaren. Zo kregen we van een klant uit Olen de speciale opdracht om het interieur aan

Vind hier meer inspiratie

5 herfsttips uit de Master Shop

De school is opnieuw begonnen, de avonden vallen vroeger en vanuit de keuken waaien de dampen van stevige soepen je tegemoet. Met deze vijf accessoires uit de Master Shop maak je de komende herfst extra gezellig.