master designer
foto-Alvar Aalto

Alvar Aalto

Alvar Aalto, voluit Hugo Alvar Henrik Aalto, was een Finse modernistische architect en meubelontwerper.

In de jaren dertig was Aalto een van de eerste en meest invloedrijke architecten van de Skandinavische modernistische beweging. Hij tekende plannen voor onder meer de Finlandia Hall en zijn vroegere alma mater, de Helsinki University of Technology.

Op het vasteland werd Alvar Aalto echter eerst bekend voor zijn ontwerpen voor meubels en glaswerk. Wereldberoemd is de Aalto Vase, die met haar vorm verwijst naar een Fins meer. Voor Alvar Aalto was de woonruimte het hart van het huis. Karakteristiek voor zijn meestal berkenhouten meubels zijn de afgeronde hoeken.

In 1935 richtten Alvar en zijn vrouw Aino Aalto Artek op, het design label dat vandaag nog steeds hun meubels op de markt brengt.

Designer Alvar Aalto
Artek Armchair 41 "Paimio"

Beauty is the harmony of function and form

Deze revolutionaire interpretatie van de clubstoel combineert een traditionele omtrek met een lichte, organische vorm en zet nieuwe normen in modern meubeldesign. Met slechts een verbinding met vier punten aan het frame, lijkt de stoel van de Armstoel 41 te zweven en biedt deze een verbazingwekkende mate van veerkracht. Omdat hout verandert in de loop der tijd, worden de armleuningen gevormd uit één enkel stuk dat vervolgens in tweeën wordt gedeeld. Hierdoor wordt gewaarborgd dat wanneer "Paimio" ouder wordt, deze perfect in balans blijft. Ontworpen door Alvar Aalto in 1932, werd Armchair 41 gemaakt voor het interieur van een tuberculose-sanatorium in de Finse stad Paimio. Armchair 41 wordt beschouwd als één van de meesterwerken van Aalto.