master designer
foto-Ettore Sottsas

Ettore Sottsass

Sottsass groeide op tussen architecten, zijn vader was immers een leerling van Otto Wagner. Hij werd als architect en designer door de oorlogsomstandigheden pas na de oorlog actief. Hij was sedert 1958 raadgever voor de designafdeling van Olivetti. Sottsass een sociaal bewogen designer, wou door zijn ontwerpen de arbeidsomstandigheden in de industrie verbeteren. In 19776 richtte hij het gezelschap ‘Alchimia’ op, dat het beroep designers wou demythologiseren. In 1981 was hij een van de oprichters van de spraakmakende ‘Memphis’-groep. Vandaag is de Sottsass-studio met meer dan 30 designers een toon- en richting aangevend fenomeen in de designwereld.

Designer Ettore Sottsass
Antidesigner

When I was young, all we ever heard about was functionalism, functionalism, functionalism. It's not enough. Design should also be sensual and exciting.

Een van de meest opvallende ontwerpen van Sottsass is zonder twijfel de schrijfmachine “Valentine”, die nu opgenomen is in de permanente collecites van belangrijke musea. Gedurende de late jaren 60- vroege jaren 70 speelde Sottsass een belangrijke rol in de avantgardecultuur. Zijn blijvende afwijzing van het modernisme zorgde ervoor dat hij alternatieve tendensen oprichtte die we kunnen categoriseren als antidesign design.