master designer
foto-Charles Rennie Mackintosh

Charles Rennie Mackintosh

De Schotse architect en ontwerper, befaamd om zijn innovatieve en invloedrijke stijl, speelde een grote rol bij het ontstaan van de Europese kunstbeweging Art Nouveau. Samen met zijn echtgenote Margaret Macdonald en haar zus, had Mackintosch een grote invloed op de zogenaamde ‘Glasgow Style’. Hun hoofdvormen waren strak van lijn, de versiering bleef hoofdzakelijk binnen het platte vlak en verhulde de constructie niet.

Zijn meubels – vaak van eikenhout gemaakt – waren meestal langgerekt van vorm. Zijn stoelen hadden hoge rugleuningen en de stoffen bekleding was soms versierd met gestilleerde rozen of vrouwenfiguren. In tegenstelling tot de Belgische en Franse ontwerpers gebruikte Mackintosh de gebogen lijn van de Art Nouveau met grote strengheid in harmonieus contrast met tralie-achtige patronen van horizontale en verticale lijnen. Zijn werk bestond uit gelakte, zwarte meubelen waarmee hij radicaal wou wegbreken van de middelmatigheid van de Victoriaanse meubelkunst. Mackintosh’ meubelontwerpen zoals o. a. Hill House 1, Willow 1 en D.S. 5 worden nu geproduceerd door het meubelmerk Cassina.

Designer Charles Rennie Mackintosh
Schotlands meest geprezen architect en ontwerper uit de 20e eeuw

“Kunst is de bloem,…leven is het groene blad.”

Als een van de leidende geesten van de art-nouveau in de UK liet Charles Rennie Mackintosh een blijvende indruk in de kunst en architectuur. Met een verrassend kort architecturaal carrière, slaagde Mackintosh erin om op te vallen op internationaal niveau in kunst en design met zijn persoonlijke stijl bekend als het “Mackintosh Rose”-motief. Mackintosh is bekend voor zijn spel tussen harde hoeken en zachte curves, zware matrialen en gebeeldhouwd licht. Hoewel hij vooral bekend is van het Mackintosh gebouw in het Glasgow School of Art, heeft hij een nalatenschap van architectuur als kunst.


Realisatie: Binnenkijken bij een binnenhuisarchitect
Filip Vermissen en zijn gezin leven in een beschermde woning uit 1966 die werd ontworpen door Lou Jansen. Het gebouw herstelde de binnenhuisarchitect zoveel mogelijk in originele staat, in het