master designer
foto-Borek Sipek

Borek Sipek

De Tsjech Sipek brak door in de jaren ’80. Vandaag is hij één van die designers, zoals Starck, wiens naam bekender is dan zijn werk. Sipek groeide op bij zijn pleegouders, die glasblazers waren en ging in 1968 naar Duitsland om er in Hamburg architectuur te gaan studeren. Hij doctoreerde vervolgens in Delft en was van 1979 tot 1983 docent designtheorie aan de universiteit van Essen. In 1983 richtte hij in Amsterdam zijn eigen studio op. Sipek is bekend om zijn modern-barokke glasontwerpen en zijn organische meubelen die gerust eclectisch of postmodernistisch genoemd kunnen worden. Sipek maakte als architect grote naam met o.a. de opera van Kyoto (Japan), het Kruithuis-museum in Den Bosch en de winkel van Karl Lagerfeld in Parijs.

 

Designer Borek Sipek
Most distinguished contemporary designer

Architecture has the power to manipulate people positively. When I produce an object, I am interested in how it will influence people. Architecture has such a power, much more than any other art. Architects can play with people, guiding them through the house as they need. Different rooms and places have different characters and people have different feelings in them. When we enter a theatre, we should have a different feeling than when we enter a bedroom or an office.

Borek Sipek voelde zich altijd meer een architect dan een designer. Hij vond dat design bestaat uit dingen in een vorm te verpakken en hij verpakt niet. Architectuur is een ruimtelijke creatie voor hem en design was eerder een natuurlijk onderdeel van architectuur. Volgens Sipek vergeten architecten hoe machtig ze zijn.