master designer
foto-Patricia Urquiola

Patricia Urquiola

Patricia Urquiola is de populairste vrouwelijke designer van de vroege eenentwintigste eeuw, om niet te zeggen, de populairste designer zonder meer.

Haar stijl is hedendaags en bijzonder, en tegelijk zeer toegankelijk.

Urquiola, van opleiding architect, verhuisde bijna 20 jaar geleden van Spanje naar Milaan, als gevolg van een liefdeshistorie. Ze ging er aan de slag bij De Padova, waar ze verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van nieuwe producten. Ze leerde er Vico Magistretti kennen. Na De Padova kreeg ze een baan bij Piero Lissoni, als chef van de afdeling design van diens bureau. Ze bleef er 5 jaar.

Volgens Urquiola moet een goed ontwerp nieuwsgierig maken. Formele elegantie volstaat niet, net omdat het aan communicatie ontbreekt. Design is eerst een spel, een concept, en dan pas handwerk. Het is niet alleen formeel werk.

Designer Patricia Urquiola
most important female designer today

I always think that the project I'm working on will be the best.

Patricia Urquiola werd september 2015 gerecruteerd als Cassina's art director.

Urquiola is - dankzij haar succes in het opnieuw interpreteren van het verleden met een wervelwind van verve en positieve energie - "de belangrijkste vrouwelijke ontwerper in de wereld van vandaag", volgens Roberto Gavazzi, CEO van badkamer- en keukenmerk Boffi, die haar ontwerpesthetiek beschrijft als "compleet anders dan wat anderen doen. Dat is tegenwoordig vrij ongebruikelijk, want design wordt steeds homogener.

Ze ontwerpt voor de belangrijkste Italiaanse en internationale bedrijven zoals agape, Alessi, Axor, B & B Italia, Bart Design, Bisazza, Bmw, Bosa, Budri, Chevalier Edition, Il Coccio, De Padova, De Vecchi, Emu, Fasem, Salvatore Ferragamo, Flos, Foscarini, Glas Italia, Kartell, Kvadrat, Mixing Media, Maurice Lacroix, Liv'it, Peter Mabeo, Moroso, Mutina, Olivari, Panasonic, Paola Lenti, Rosenthal, Champagne Ruinart, San Lorenzo, Tronconi. Consulting voor Honda en LG. Sommige van haar producten worden tentoongesteld in de permanente collectie van Moma in New York en andere internationale musea.

Ze heeft verschillende internationale prijzen en prijzen gewonnen. Onder andere de medalla de oro al mérito en las bellas artes 2010 uitgereikt door de Spaanse overheid (2011) en de A & W magazine-nominatie als ontwerper van het jaar 2012.

Designer in de spotlights: Patricia Urquiola

Interview en rondleiding door het huis van de ontwerpster Patricia Urquiola heeft dan misschien een moeilijk uit te spreken naam, haar ontwerpen zijn wel makkelijk te onthouden. Ze is dan ook zonder twijfel een van de meest productieve en kleurrijke designers van onze tijd. Urquiola, die geboren is in Spanje en woont in Milaan, is het best bekend voor haar werk voor Italiaanse bedrijven zoals B&B Italia en Moroso,

Milan Design Week: het uitgebreide verslag, mét alle nieuwe trends!
Wat een heerlijke editie van de Milan Design Week! De beroemde Italiaanse beurs is de wereldwijde referentie voor wat er vandaag gebeurt in de designwereld. Uiteraard was het Master team er bij.


Back-Wing: Master en Cassina zorgen voor wereldprimeur
Wie een bezoek aan spektakelmusical 40-45 combineert met een sterrenmaaltijd in de Chef’s Club heeft ze al ontdekt. De comfortabele Cassina Back-Wings van Patricia Urquiola werden hier namelijk


Trends in Milaan: gewaagde combinaties
Milaan Design Week geeft altijd een goed idee van wat te verwachten voor de rest van het design jaar. Wij gaven onze ogen de kost en delen graag de laatste trends met je.


Realisatie: een thuis inrichten doe je niet alleen
Deze klanten wonen in een moderne villa met een strak zwart-wit interieur, voorzien van accenten in hout. De gedroomde omgeving om design meubelen van de meesters in te plaatsen dus.