master designer
foto-Philippe Starck

Philippe Starck

Als zoon van een vliegtuigontwerper was de Fransman Starck al van jongsaf aan een enthousiast tekenaar. In de jaren ’60 volgde Starck college aan de Ecole Nissim de Camondo in Parijs en in 1968 richtte hij er zijn eerste bedrijfje op dat opblaasbare objecten produceerde. Van stoelen tot W.C.-borstels, je kunt het zo gek niet bedenken of Philippe Starck heeft het gemaakt. Slechts weinig ontwerpers profileren zich als Starck. Hij is een bijzondere mix van pop-artiest uitvinder, romantisch filosoof en misschien wel één van de beroemdste ontwerpers van een eindeloze lijst van plaatsen en voorwerpen.

Zijn ontwerpen van meubelen kregen internationale bekendheid door de onvoorspelbare vormgeving. Philipp Starck ontwierp zijn stoelen voor fabrikanten als Vitra, Driade, Baleri en XO.

Designer Philippe Starck
een toekomst van dematerialisatie

Everywhere I'm trying to reach elegance and intelligence

Net als zijn meubilair gaf hij ook aan zijn andere productontwerpen opvallende namen en sensuele, aantrekkelijke vormen. Met het ontwerpen van kleren, schoenen, gebruiksvoorwerpen en meubels probeert Starck het leven dichter bij het menselijk lichaam te brengen zonder daarbij zijn respect voor de natuur en de toekomst van de mens uit het oog te verliezen.

De meeste van Starcks ontwerpen worden eerst als unieke stukken vervaardigd en pas later in serie geproduceerd. Starck is mede door die alledaagse voorwerpen misschien wel de bekendste onder de hedendaagse designers. Starck erkent tegenwoordig dat veel van zijn ontwerpen aan overdesign leden, gedreven door de mode. Hij beweert nu een groot voorstander van duurzaamheid te zijn. Hij gelooft in een toekomst waar we afstand nemen van het materiële en aandacht hebben voor de natuur.

Salone del Mobile Milano 2016: deel 3

Vandaag stellen we het derde deel voor van onze vierdelige reeks over het Salone del Mobile Milano 2016. In deze post lees je meer over een van de meest opvallende trends tijdens het salon, namelijk de neiging om alles groots te zien. Big, bigger, biggest Tijdens het salon werd ons duidelijk dat we in de toekomst allemaal grotere woonkamers zullen nodig hebben om grote sofacombinaties in te plaatsen. Deze nieuwe sofasystemen zijn
Big, bigger, biggest: a sofa system that can be extended to fit all your needs.