master designer
foto-Hella Jongerius

Hella Jongerius

Deze Nederlandse ontwerpster, woont en werkt in Rotterdam. Hella Jongerius studeerde in 1993 af aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven en maakte al snel daarna diverse ontwerpen voor Cappellini en Droog Design. Jongerius werkt onder de naam van de door haar opgerichte ontwerpstudio Jongeriuslab. Ook maakt ze deel uit van het ontwerperscollectief Droog Design.

 

Hella Jongerius is docent aan de Design Academy en heeft, naast talloze groepstentoonstellingen met Droog Design, solo-exposities gehad in New York, Londen, Philadelphia en Keulen. Hella Jongerius heeft haar fascinatie voor materialen gebruikt om producten te ontwerpen. Zowel oude handwerktechniek als de laatste high-tech glasvezels worden gebruikt tot zij hun ultieme potentieel en grenzen opleveren. Jongerius bestudeert het verleden en vertaalt dit naar het heden. Vazen, stoelen, antieke lampen; alles wordt door Jongerius in een nieuw perspectief geplaatst. Voorbeelden van haar werk: een gebreide glasvezellamp of de Pushed Soft Washtub, een wasbak gemaakt van soepele kunststof. Haar producten delen een bepaalde mentaliteit. Op het eerste zich lijkt haar werk vertrouwd en eenvoudig, maar achter die eenvoud houdt zich een overvloed van intelligentie schuil. In 2003 kreeg Hella Jongerius van de Franse minister van Cultuur de prijs ´ontwerper van het jaar´ uitgereikt op de Parijse Meubelbeurs. De presentatie op het Salon du meuble, die hierbij vergezeld ging, bestond uit een huurbusje door Jongerius ingericht met haar werk. Zowel de Liberation als Le Figaro besteedden uitgebreid aandacht aan de prijsuitreiking. De prijs werd eerder onder andere uitgereikt aan: Philippe Starck, Jean Nouvel, Ron Arad, Alberto Meda, Maarten Van Severen en Ronan & Erwan Bouroullec. Een vrouwelijk handschrift, zo zou je haar werk kunnen omschrijven. “Daar vraagt deze tijd om”, aldus Jongerius.

 

Vrouwen in de top van de designwereld is een schaars verschijnsel. Toch vroeg de Keulse organisatie in 2005 uitgerekend aan twee van hen een visie op het ideale huis. “Dat hadden ze al jaren geleden kunnen doen. Uiteraard kan ook een man ‘vrouwelijke’ kenmerken in zich dragen en uiteraard heeft een vrouwelijke ontwerper ook ‘mannelijke’ kenmerken nodig om iets te bereiken in dit vak. Maar hoe cliché dat ook mag klinken, op dit moment in de tijd zijn we toe aan het sensitieve handschrift dat we doorgaans als vrouwelijk omschrijven.”