master designer
foto-Mathieu Matégot

Mathieu Matégot

Mathieu Matégot (1910 – 2001) was een Hongaarse ontwerper en architect. Na zijn studie aan de kunst- en bouwschool in Boedapest vestigde hij zich in 1931 in Frankrijk. Hij was vrijwilliger in het Franse leger, werd gevangengenomen en pas in 1944 vrijgelaten. Na thuiskomst begon hij met de productie van handgemaakt meubilair in Parijs. Matégot’s organische vormen en lichtheid van aanraking creëren een gevoel van vreugde en de baanbrekende en innovatieve technieken die hij toepaste resulteerden in unieke esthetische meubelontwerpen. Hij was de eerste persoon die metalen buizen combineerde met geperforeerd metaal; ritigulle, een techniek die hij patenteerde en ook een koppeling die zijn werk bijzonder kenmerkt.

In de jaren vijftig – ook het eerste decennium – dat hij wijdde aan het ontwerpen van meubels en interieuraccessoires, creëerde hij een breed scala aan onderscheidende ontwerpen die tegenwoordig als iconisch en hedendaags worden beschouwd. Om de kwaliteit van de productie van zijn eigen ontwerpen te waarborgen, heeft Matégot twee eigen workshops opgezet: Société Mategot, één in Parijs met maximaal twintig werknemers en een tweede in Casablanca, Marokko. Beide vervaardigd in beperkte aantallen voor maximaal 200 items en ging door tot 1959, toen Mategot abrupt zijn productie beëindigde en zijn werk begon aan het tapijt, dat hij de rest van zijn carrière zou voortzetten.

Designer Mathieu Matégot
Vernieuwer van zijn tijd

Net als veel van zijn collega's reisde Mategot de wereld rond op zoek naar inspiratie, technieken en transformeerde deze indrukken bij terugkeer in zijn eigen unieke ontwerpen en interpretaties. Of het nu industriële processen of esthetica waren, hij verzamelde en interpreteerde altijd - hij patenteerde zelfs en zette zijn eigen productie op om deze nieuwe technologieën toe te passen in zijn ontwerpen, hij was een echte vernieuwer van zijn tijd!