master designer
foto-Dieter Rams

Dieter Rams

Dieter Rams (°20 mei 1932) is een Duitse meubelmaker, architect en industrieel vormgever. Door de wijze waarop Rams deze beroepen combineert is hij een van de meest gerenommeerde productdesigners van Duitsland. Rams studeerde van 1947 tot 1953 architectuur en binnenhuisarchitectuur aan de Werkkunstschule in Wiesbaden. In 1948 deed hij een practicum meubelmaker. In 1953 sloot hij de studies architectuur en meubelmakerij af. De twee opvolgende jaren werkte hij bij architectenbureau Otto Apel in Frankfurt am Main en in 1955 begon een samenwerking tussen Rams en Braun AG.

Eén van zijn eerste ontwerpen voor Braun, samen met Hans Gugelot en Wilhelm Wagenfeld, was de SK4, een combinatie van een platenspeler en een radio. Het was een witte kast met een doorzichtige deksel, die al gauw de bijnaam Schneewittchensarg (“doodskist van Sneeuwwitje”) kreeg. In 1956 maakte Rams zijn eerste productontwerp. In 1957 volgden de meubelontwerpen voor Otto Zapf. Deze succesvolle reeks meubelen en systemen werd in de jaren zestig door Wiese Vitsø in productie genomen. Door het groeiende internationale succes van de ontwerpen voor Braun werd Rams in 1961 tot hoofd van de afdeling productontwerpen benoemd. Sinds 1981 is Dieter Rams hoogleraar industrieel ontwerpen aan de academie voor beeldende kunsten in Hamburg.

Een goed ontwerp is zo weinig mogelijk ontworpen. Zijn doel om het overbodige weg te laten zodat het wezenlijke tevoorschijn komt, maakt de vormen rustig, begrijpelijk en aangenaam en zorgt ervoor dat ze lang mee kunnen gaan.

Designer Dieter Rams
One of the most influential designers of the 20th century

"Een goed design is zo min mogelijk design: Minder, maar beter - want het concentreert zich op de essentiële aspecten, en de producten worden niet belast met niet essentiële zaken. Terug naar zuiverheid, terug naar eenvoud."

Doordat Braun op de internationale markt groter succes kreeg, werd Rams in 1961 tot hoofd van de afdeling productontwerpen benoemd en ontwierp hij onder andere de keukenapparatuur KM2, de handmixer M140, het elektrische scheerapparaat Sixtant en de cilindrische tafelaansteker. Moderne ontwerpen die zich kenmerkten door de esthetica van het functionalisme en typerend waren voor “Good Design”. Rams ontwierp ook het opbergmeubel 606 en de collecties zitmeubelen 620 en 601 voor meubelfabrikant Vitsoe, met dezelfde rationele zuiverheid als de ontwerpen voor Braun.