master designer
foto-Jean Marie Massaud

Jean Marie Massaud

De Franse designer Jean-Marie Massaud is wars van mode en trends, maar voortdurend op zoek naar synthese en de essentie van vormgeving. Massaud verstaat de kunst van het weglaten, steeds meer weglaten om een tijdloos product te ontwerpen. Dit kenmerkt zijn hele oeuvre, van design meubelen tot en met het voetbalstadion met 50.000 zitplaatsen dat hij samen met de Franse architect Daniël Pouzet in de Mexicaanse stad Guadalajara heeft gebouwd. In 1990 studeerde Jean-Marie Massaud af aan de École Nationale Supérieure de Création Industriëlle en ontwierp onder meer design meubelen voor de Italiaanse design meubelfabrikanten Cassina (design fauteuil Auckland in de collectie I Contemporanei) en MDF Italia (Flow Armchair eetkamerstoel en de Yale design zitbank met bijpassende fauteuil).

In 1996 opent hij zijn eigen designstudio Massaud. Zijn samenwerking met de Daniël Pouzet neemt vanaf 2000 een grote vlucht en hun architectonische projecten variëren van een luxe kuuroord in het Franse Nice tot het Tanabé Huis in Fukuoka (Japan) en een appartementencomplex in Tribeca (New York). De kunst van het weglaten – less is more – valt duidelijk af te lezen aan de strak en sober ogende design meubelen van Jean-Marie Massaud. Elke lijn, elke vorm is het resultaat van het steeds meer weglaten van overtollige details die afleiden van de pure essentie die uit zijn vormgeving spreekt. Dat maakt Massaud’s ontwerpen tijdloos. Massaud weet eenvoud en essentie te koppelen aan perfect zitcomfort, want in al zijn ontwerpen staat de mens centraal.

Designer Jean Marie Massaud
Levendige vrije geest

"Ontwerpen is voor mij de kunst van het weglaten, steeds meer weglaten."

Hij houdt ervan om het bestaan in vraag te stellen, om zo progressie te kunnen behalen en uiteindelijk antwoorden op hedendaagse problemen te geven. Massaud’s ontwerpen worden gekarakteriseerd door een verstaan van zijn omgeving en hij creëert ontwerpen met een holistische nadering die de “zeitgeist” op een interessante manier vastleggen. Massaud werd meerdere malen tot Designer of the Year benoemd en hij heeft gewerkt met bedrijven zoals Cacharel, Lancôme en Renault.