master designer
foto-Arne Jacobsen

Arne Jacobsen

Arne Jacobsen was een Deens ontwerper en architect. Hij studeerde bouwkunst aan de Koninklijke Kunstacademie in Kopenhagen en werd er later hoogleraar. Vanaf 1932 werkte hij samen met de Firma Fritz Hansen.

Hij werd sterk beïnvloed door Le Corbusier, maar wist zijn ontwerpen altijd een Deens karakter mee te geven. Zo ontwierp hij in 1952 een eenvoudige en zeer populaire stapelstoel ‘Fourmi’ die de bijnaam ‘De Mier’ verkreeg, zo genoemd naar de sterk gedetailleerde vorm met zijn dunne poten, dit was dan ook de eerste Deense stoel die in serie werd geproduceerd. Voor meer dan de helft van de 20ste eeuw was Arne Jacobsen een zeer prominent figuur in de Deense vormgeving en architectuur. Die sporen zijn zelfs nu, tientallen jaren na zijn dood, nog steeds overal om ons heen zichtbaar. Zowel in de architectuur  als in de objecten die we nog iedere dag gebruiken.

Behalve het basis idee, bedacht met een uitgesproken gevoel voor proportie en een ongewoon gevoel voor ontwerp en vorm, was niets van tevoren bepaald. Hij werd hierdoor vaak beschouwd als een onzekere ontwerper terwijl hij eigenlijk bezig was met een intuïtieve zoektocht naar de uiterste grenzen van een ontwerpidee, de technologie en het materiaal.

Designer Arne Jacobsen
Perfectionistisch modernist en natuur liefhebbend genie

If a building becomes architecture, then it is art

Jacobsen was een zeer dictatoriale architect, die zijn gebouwen ontwierp zonder ruimte voor persoonlijke veranderingen. De perfectionistische modernist en de natuur liefhebbende geniale persoonlijkheid staan als uiterste contrasten tegenover elkaar. Jacobsen begon zijn carrière als een Romantische neo-classisist en bouwde later een reputatie op als een functionalistische tolk van het modernisme in Denemarken. Arne Jacobsen was Deens op internationale wijze en internationaal op Deense wijze. Door zijn internationale erkenning heeft Jacobsen bijgedragen tot de goede naam van Denemarken op het vlak van interieurkunst.


De Panton Chair: tijdlijn van een designklassieker
De Panton Chair staat in de geschiedenisboeken als de eerste in één stuk gegoten plastic stoel ter wereld. Met zijn strakke rondingen en zijn expressieve model gaf hij mee vorm aan de Swingin’


Realisatie met designklassiekers: “Als een schilderij”
Bezoekers van onze Master Gallery weten dat designklassiekers niet voor niets hun status bereikt hebben. Op zoek naar een volwassen en klassevol interieur kozen de bewoners van deze villa, bijgestaan