By Lassen

By Lassen is een Deens design bedrijf die met verschillende ontwerpers werkt, waaronder 2 van Denemarken’s grootste architecten: Mogens Lassen en Flemming Lassen. De gebroers Lassen waren extreem getalenteerd en werden vereerd met vele prijzen en beurzen voor hun unieke en iconische architectuur. by Lassen’s missie is om de traditie van goed ontwerp verder te zetten. Omdat een goed ontwerp voortleeft in nieuwe generaties.

De Lassen gebroeders

Voor de gebroeders Mogens Lassen (1901-1987) en Flemming Lassen (1902-1984) bestond er geen enkele twijfel dat zij architecten zouden worden. Ze werden geboren in een artistiek gezin en het vermogen om te creëren kwam op natuurlijke wijze tot hen. Terwijl andere buurtjongens met speelgoedauto’s speelden, besteedden de broers hun tijd aan het onderzoeken van gebouwen en het schetsen ervan. Ze werden geboren als architecten en ze namen allebei hun rol met trots aan.

Hun enthousiasme verspreidde zich verder dan hun broederlijke samenwerking, en hun passie voor hun toekomstige beroep kwam voort uit hun klasgenoten op het internaat in Nærum, die de broers samen met hun goede vriend Arne Jacobsen bijwoonden. Ze hebben hem zelfs overtuigd architect te worden en omdat hij anders een kunstenaar zou zijn geworden, kregen de broers later een bedankbrief van de vader van Arne Jacobsen.

Hoewel het uiteindelijke doel om erkende architecten te worden overduidelijk was voor zowel Mogens als Flemming Lassen, was het pad om dat doel te bereiken niet zonder obstakels. Mogens Lassen had dyslexie en hij verlangde ernaar om zijn carrière als architect te beginnen. Het geld was ook krap en beide broers vonden een alternatieve route naar de architectuur in plaats van afstuderen aan de Koninklijke Academie. Maar hun talent was diepgaand en beide zouden een leerlingplaats veiligstellen die hen snel bekendheid zou geven. Later bereikten zowel Mogens als Flemming Lassen grote eer, accepteerden ze zich in academische architectencirkels en kregen ze een levenslange rijkdom aan onderscheidingen en erkenning voor hun werk binnen ontwerp en architectuur.

Mogens Lassen

Architect Mogens Lassen (1901-1987) is een van de grootste en meest invloedrijke Deense architecten, een pionier van het Deense functionalisme, en staat internationaal bekend om zijn karakteristieke architectuur. Mogens Lassen werd geïnspireerd door de Duitse designschool Bauhaus en de geometrische vormen komen vaak terug in zijn iconische ontwerpen.

Flemming Lassen

Architect Flemming Lassen (1902-1984) was een modernist en deel van de beweging die het functionalisme naar Denemarken bracht. Flemming Lassen is vooral bekend vanwege zijn werk met Arne Jacobsen op het bekroonde Huis van de Toekomst en het stadhuis van Søllerød, en zijn meubels hebben ook internationale erkenning gekregen.

Het leven als architecten

De gebroeders Lassen waren een van de eerste architecten die met het Functionalisme in Denemarken werkten. De stijl werd een bepalende eigenschap, vooral voor Mogens Lassen, waarbij hij duidelijk op zijn tijd vooruit liep in de manier waarop hij gebouwen en ontwerpen zag. Zijn architectuur werd gekenmerkt door vierkante vormen en unieke bogen, grote ramen en open keukens zoals we ze vandaag kennen.

Zowel Mogens als Flemming Lassen hadden hun eigen studio’s waar ze hun bedrijven runden en namen deel aan wedstrijden met hun unieke ontwerpen. Flemming Lassen werkte ook vele jaren samen met Arne Jacobsen. Samen ontwierpen ze het bekroonde stadhuis Søllerød en wonnen ze een tentoonstelling in het Forum met hun ‘Huis van de Toekomst’.

Door hun ontwerp en architectuur braken de gebroeders Lassen met petit-bourgeois conventies, en deze aanpak werd zelfs weerspiegeld in hun eigen families. Ze waren heel modern en ontspannen in vergelijking met andere mensen. Kinderen kwamen graag naar de Lassen-families waar het niet nodig was om ‘meneer’ en ‘mevrouw’ te gebruiken of om te buigen. Er waren feestjes en plezier, met ontelbare gasten en opwindende persoonlijkheden uit de wereld van kunst en architectuur, zoals Arne Jacobsen, de familie Wanscher en Karen Blixen.

Benieuwd naar de collecties van by Lassen? Snuister hieronder door ons aanbod, bezoek de by Lassen website of kom een kijkje nemen in de Master showroom.