master designer
foto-Mies van der Rohe

Ludwig Mies van der Rohe

Op 27 maart 1886 wordt Maria Ludwig Michael Mies geboren als zoon van steenhouwer Michael Mies en Amalie Rohe. Na een opleiding tot meubelontwerper ontmoet hij vlak voor de Eerste Wereldoorlog in het atelier van Peter Behrens onder meer Walter Gropius en Le Corbusier.

Na de Eerste Wereldoorlog voegt hij de achternaam van zijn moeder toe aan zijn eigen achternaam. Dankzij gedurfde ontwerpen voor onder meer de experimentele woonwijk Weiβenhofsiedlung in Stuttgart, het Duits paviljoen voor de wereldexpo van 1929 in Barcelona en het Mies van der Rohe Haus in Berlijn vestigt hij zijn naam als een van bekendste modernistische architecten.

Mies, zoals hij genoegzaam bekend is, werkt dertien jaar lang met Lilly Reich. Samen ontwerpen ze verschillende stoelen, waarvan de Barcelona Chair ongetwijfeld de beroemdste is. Deze klassieker wordt nog steeds geproduceerd door Knoll. Reich is de enige vrouwelijke docente aan het Bauhaus in Dessau, waar Mies directeur is tot de politieke omstandigheden hem eind 1933 dwingen om het te sluiten.

In 1937 emigreert Mies van der Rohe naar de Verenigde Staten. Hij verspreidt er de Bauhaus-idealen van Gropius als directeur van het Illinois Institute of Technology in Chicago. Bovendien kan hij zijn persoonlijk credo ‘less is more’, dat hij al in papieren gebouwen vervatte in Duitsland, nu ook toepassen in de realiteit. Goede voorbeelden zijn de appartementen aan Lake Shore Drive in Chicago, het Seagram Building in New York en diverse gebouwen van het Illinois Institute of Technology.

Zijn architectuur, met heldere vormen, strakke lijnen en een precies gebruik van glas en staal, maakt hem de geestelijke vader van de moderne wolkenkrabber. Enkele decennia lang zijn kantoorgebouwen, bestaande uit een stalen raamwerk gevuld met glas, de rigeur. De invloed van Mies is dan ook tot vandaag te zien in de skyline van elke wereldstad.

Zijn laatste ontwerp is voor het museumgebouw van de Neue Nationalgalerie in het toenmalige West-Berlijn, midden jaren zestig. Mies sterft als Amerikaans staatsburger op 17 augustus 1969 in Chicago.

Designer Ludwig Mies van der Rohe
Directeur van het Bauhauss

Less is more

Mies van der Rohe was een revolutionair ontwerper die in zijn beginjaren beroemd werd, maar weinig gerealiseerd kreeg. In 1929 ontwierp hij de nu nog altijd geproduceerde Barcalonastoel. Hij werd vervolgens directeur van Bauhaus, dat in 1933 door de nazi's verplicht werd gesloten. Hij verhuisde daarop naar Amerika, waar hij zijn vroegere werken kon realiseren, zoals wolkenkrabbers, waarin zijn filosofie om " meer met minder " te bereiken duidelijk naar voren komt. De invloed van Mies van der Rohe is wereldwijd bijzonder groot geweest. Zijn meubelontwerpen werden altijd gekenmerkt door een bijzondere elegantie, een eenvoudige esthetiek en oog voor detail.

Uren snuffelen in Bauhaus kunstwerken

Zelfs meer dan tachtig jaar na de sluiting blijft de invloed van de Duitse kunstschool Bauhaus tastbaar. De Amerikaanse universiteit van Harvard plaatste onlangs meer dan 32 000 gedigitaliseerde kunstwerken uit de befaamde school op haar website. Het Bauhaus wordt in 1919 opgericht door architect Walter Gropius. Hij heeft een utopische wereld voor ogen waarin kunstenaars, ontwerpers en vakmannen zich verenigen om samen te werken. Alle
De Barcelona chair

De Barcelona chair van Ludwig Mies van der Rohe hoeven we waarschijnlijk niet meer te introduceren. Dit iconische designstuk is een van de meest gevierde ontwerpen van de 20ste eeuw. Benieuwd welke geschiedenis er schuilgaat achter deze master? Of wil je weten hoe je een authentieke Barcelona chair kan herkennen? Lees dan zeker verder. De Barcelona chair doorheen de geschiedenisAlles begon in 1928 toen ontwerper Ludwig Mies volop

De Panton Chair: tijdlijn van een designklassieker
De Panton Chair staat in de geschiedenisboeken als de eerste in één stuk gegoten plastic stoel ter wereld. Met zijn strakke rondingen en zijn expressieve model gaf hij mee vorm aan de Swingin’


Realisatie: the devil is in the details
Andere meubels geven een ruimte een compleet andere look en sfeer. Maar dat kan ook met kleine aanpassingen. The devil is dan misschien in the details, daar ligt ook interieursgelukzaligheid