master designer
foto-Maarten van Severen

Maarten Van Severen

Maarten Van Severen is in de design-wereld inmiddels bekend als “de grote held van de Belgische Meubelindustrie”. Zijn ontwerpen worden geproduceerd en gevolgd door designfabrikanten van formaat zoals Edra, Vitra, Alessi en Pastoe. De ontwerpen van Van Severen zijn minimalistisch zuiver en hebben toch een krachtige uitstraling en zijn bovendien erg goed te zitten te liggen en te gebruiken. De meubelen en interieurs die Maarten Van Severen heeft ontworpen en geproduceerd, zien er zo vanzelfsprekend en afgewerkt uit dat het soms moeite kost om te geloven dat iemand jaren bezig is geweest met hun minitieuze uitwerking.

Van Severen gebruikt design om op een vlotte, klassevolle en doordringende manier tafels en stoelen, bestekken en textiel zonder franjes een basisfunctie te laten vervullen. Hij legde tevens de nadruk op de duurzaamheid van zijn constructies door te stellen dat zijn ‘stoelen langer kunnen bestaan dan de boom waaruit ze gemaakt zijn’. Als ontwerper experimenteerde hij voortdurend met materialen in zijn eigen atelier. Hout, aluminium en bakeliet genieten daarbij zijn voorkeuren. De meubelen van Maarten Van Severen worden gekenmerkt door hun doorgedreven eenvoud en door de band die ze behouden met het oorspronkelijke materiaal. Van Severen zag zichzelf meer als ingenieur en architect dan als echte vormgever van meubelen. Elk meubel stelt zijn eigen functionele eisen en sommige vormen laten een grotere creativiteit toe dan andere. Zijn streefdoel was dat een meubel er moet uitzien ‘alsof het er altijd geweest is’. Zijn meest bekende ontwerp is de stoel .03 die hét succesnummer is van Vitra. De strakke lijnen, eenvoudige vorm en het zitcomfort kenmerken niet alleen deze stoel, maar heel Van Severens oeuvre. Op 22 februari 2005 is de Belgische meubelontwerper en interieurarchitect Maarten Van Severen op 48-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker.

Designer Maarten Van Severen

Addicted to every possibility

Drie prachtige nieuwe design boeken

1000 stoelen, vintage design en het beste uit België 1000 Chairs (Taschen) In dit boek ontdek je op elke bladzijde een beroemde design stoel. Van Gerrit Rietveld tot Alvar Aalto, de grootste ontwerpers van de afgelopen twee eeuwen staan er allemaal in. Dit boek is er voor alle fans van design, maar zeker voor diegene die meer willen weten over de geschiedenis en de technische aspecten van elke stoel. Ga er dus rustig bij zitten en neem zeker